• Joke Otter: - Hier helpen we een klant nog om zijn of haar tas naar de auto te brengen. En we kennen onze bezoekers. -

    Marc Moussault

Winkelhart Niedorp viert 25 succesjaren

Hans Duin

NIEDORP Joke Otter was er van het begin af bij. Terugkijken en vooruitblikken. Ze doet het beide met groot plezier, want ze is ervan overtuigd: Winkelhart Niedorp is en blijft een succes. Daar verandert internet helemaal niets aan.

SLEUTEL We gaan voor even terug in de tijd. De late jaren tachtig van de vorige eeuw. Het idee om het Winkelhart te stichten leidde tot heftige disputen. Tegen alle verdrukking kwam het winkelcentrum er, Joke Otter kan zich 1 oktober 1993 nog goed herinneren: "De strijd was gestreden. We kregen de sleutel en konden aan de slag. Van de beginners zijn er nu nog vier over. Keurslagerij Jacco van Zoonen, groente- en fruitspecialist John Bes, Klaver Kaas en wij, vishandel Rob den Otter."

KLANTVRIENDELIJK "We startten met de winkel op 27 oktober 1993. En het ging vanaf het begin prima. Het winkelcentrum werd groter. De loop zat er lekker in en zo is het in het hier en nu nog altijd." Succes komt zelden of nooit uit de lucht vallen. Waarom ligt het Winkelhart goed in de markt? Otter: "Er zijn meerdere redenen die tot het succes hebben geleid. Ik denk dat de klantvriendelijkheid voorop staat. Hier helpen we een klant nog om zijn of haar tas naar de auto te brengen. En we kennen onze bezoekers. Soms weet ik niet hoe ze heten, maar wel wat ze eten. Die sfeer, die instelling kom je bij alle ondernemers hier tegen. Het is hier nog dorps in de goede zin van het woord, we staan dicht bij onze klanten."

PARKEREN Maar er is meer, zegt de vrouw van de viswinkel: "Het winkelcentrum is op een goede plek gesitueerd. Onze klanten komen uit alle omliggende dorpen. Heerhugowaard, Hoogwoud, Opmeer, de Wieringermeer en ook uit Schagen. Komt ook omdat je hier je auto makkelijk en gratis kunt parkeren. Ook belangrijk: er zitten nogal wat campings in de omgeving. Zomers hebben we daar ook leuk klandizie van. En vergeet niet dat we een aantrekkelijke combinatie hebben van bedrijven. Met Jumbo en de Action, maar ook met mooie speciaalzaken. Alle bedrijven zijn er erg op gebrand om kwaliteit te leveren. En je kunt hier voor al je dagelijkse boodschappen terecht."

TOEKOMST Otter gaat graag de strijd met internet aan: "Hier hebben de klanten nog direct contact. En je ziet dat ook jongelui graag bij ons komen. Zoals gezegd, je kunt in ons centrum al je dagelijkse boodschappen kopen. Vers van de pers. We hebben hier nog een echte groenteboer, een slager, een bakker en een visboer. Dat kan niet ieder winkelcentrum zeggen. De mensen voelen zich hier thuis. We spreken de taal van de regio. Niet onbelangrijk: ons winkelcentrum gaat uitbreiden, als de nu lopende bezwaren tegen de nieuwbouw zijn afgewikkeld. We krijgen wat verplaatsingen en er komt een winkel uit het dorp naar ons toe. In totaal komen er twee nieuwe winkels bij."

FEEST De klanten zullen merken dat het Winkelhart jubileert. De feestweek loopt van maandag 8 tot en met zaterdag 13 oktober. De winkeliers gooien er met prettige aanbiedingen nog maar eens een schepje bovenop. Daarnaast ontvangen klanten bij elke aankoop een bon waarmee je meedoet in een loterij. Elke dag is er een trekking. De prijswinnaar hoort het goede nieuws terstond. In het hier en nu loopt er een letterpuzzel, waarover meer te lezen is op Facebook en op de website www.winkelhart-niedorp.nl. Dat is niet alles. Er komt nog een verrassing uit de hoge hoed. Die surprise wordt via de website en Facebook aan de openbaarheid prijsgegeven.