• Het bedrijf van ambachtelijk schilder Jolanda Deken loopt hartstikke goed.

    Marc Moussault

Hart voor het schildersvak

ANNA PAULOWNA "Als ik eerder had geweten dat het zo leuk zou zijn, was ik eerder voor mezelf begonnen!", aldus Jolanda Deken-Timmer van Jolanda Ambachtelijk Schilderwerk uit Anna Paulowna. Na een dienstverband van twintig jaar bij Helder Vastgoed Schilderwerken besloot zij in 2018 de sprong te wagen en een eigen bedrijf op te zetten. Vanwaar deze keuze? Jolanda vertelt: "Hoewel ik het werk heel leuk vond, werd het op een gegeven moment ook wel een beetje eentonig. We werkten daar vooral aan de grotere complexen en daardoor veel aan dezelfde soort woningen. Ik merkte dat ik toe was aan iets meer uitdaging."

Charlotte Phebe Post

CONTACT Zo zag Jolanda Ambachtelijk Schilderwerk op 1 mei 2018 het levenslicht. Het bedrijf bestaat nu dus iets langer dan een jaar. "Het loopt hartstikke goed!", vertelt een enthousiaste Jolanda. "Vooral het persoonlijke contact met de klanten vind ik heel fijn. Het is toch anders als er een groot schildersbedrijf met vijf man je tuin in komt lopen. Ik merk dat de mensen het vaak erg leuk vinden als ze zien dat ik een vrouw ben en dat ik in mijn eentje werk. Daardoor ontstaat er ook meer een vertrouwensband."

BREED PAKKET Jolanda biedt een breed pakket aan diensten met haar schildersbedrijf en werkt altijd met professionele producten. Restauratie, reclame schilderwerk, bladgoud vergulden, letterzetten, binnen- en buitenschilderwerk, behangen en wandafwerking: Jolanda doet het allemaal!

Zij heeft dan ook een stevige opleiding afgerond op dit gebied. Dat brengt ons bij de vraag hoe zij het vak is ingerold. Hierover vertelt zij: "Als kind was ik al heel creatief en graag met mijn handen bezig. Zo schilderde ik bijvoorbeeld mijn eigen kamertje.

Ook op de middelbare school koos ik voor een creatieve richting en van daaruit ben ik doorgegaan naar een echte schildersopleiding. Dit was bij het SPOS in Heerhugowaard, nu bekend onder de naam ESPEQ. Na deze opleiding heb ik nog de specialisatie restauratieve technieken gevolgd, dat was eigenlijk altijd al mijn doel. Het leerbedrijf waar ik tijdens de opleiding terecht kwam was Helder Vastgoed Schilderwerken en daar ben ik dus twintig jaar blijven werken."

Jolanda is werkzaam in de gehele Noordkop maar het is ook weleens voorgekomen dat ze een opdracht kreeg vanuit andere delen van het land. "Ik heb een keer een bladgoudklus gedaan voor iemand op de Veluwe. Dat was echter iets dat ik mooi thuis kon doen omdat het betreffende stuk werd opgestuurd. Verder werk ik eigenlijk alleen in de omgeving", aldus Jolanda.

Haar klanten krijgt zij vooral via haar opvallende autootje en mond-tot-mondreclame. Ze vertelt: "Zo mag ik binnenkort bijvoorbeeld aan de slag bij een twee-onder-een-kapwoning, waarvan ik de andere helft vorig jaar heb gedaan. De buren hadden mij aangeraden. Dat vind ik dan zo leuk!"

Hoewel ze het kleine priegelwerk het allermooiste vindt om te doen, is ze ook heel enthousiast over alle andere werkzaamheden. "Het werk is heel breed en afwisselend. Het weer en de seizoenen spelen hierbij natuurlijk ook een rol. Ik vind het heerlijk om te doen en zou nooit meer anders willen!"

i Jolanda Ambachtelijk Schilderwerk Website: www.jolandaambachtelijkschilderwerk.nl Tel.: 06 4669 3593