• De Kopgroep in de straten van Zand. We schrijven 2016.

    Marc Moussault

Zantemer Wielerronde viert vijftigste verjaardag

't ZAND De Wielerronde 't Zand, die zondag 6 mei wordt verreden, beleeft dit jaar de vijftigste editie. Het is dus een jubileumronde met als feestelijke tint een derny cours.

De eerste wielerronde werd zondag 8 juni 1969 afgewerkt. Deze werd georganiseerd door het bestuur van Geel-Zwart. Na negen wielerrondes kwam er een wielercomité. In de eerste wielerronde gingen de nieuwelingen het eerst van start er stonden 62 renners aan het vertrek. Na deze wedstrijd gingen 80 amateurs van start. Bij deze wedstrijden stonden vele Zantemers aan de start waaronder Arie Kooijman, Martien Pronk, Mathé Pronk, Jos Pronk, Arie Kruijer, Mathé van Diepen, Michiel Kooijman, Siem de Haan en Jan van de Velden. In deze jaren waren er in Noord- Holland 65 criteriums, helaas is er nog een derde van over. De oorzaak hiervan: de vele verkeersremmers zodat niet meer gefietst kan worden, een andere reden is, dat er geen organisatoren meer zijn. Tijdens de wielerronde zullen vele foto's te zien zijn van de Zantemer wielerronde in Café Restaurant De Jonge Prins.

Het parcours waarop het verreden wordt is Korte Bosweg – Julianastraat – Kanaalkade – Irenestraat en weer Korte Bosweg waar de start en de finish zullen zijn. De lengte van het parcours is 1700 meter. Starttijden Funklasse 18 km: 11.15 uur. Derny's om 12.15 uur. Sportklasse/Amateurs /junioren 60 km 13.45 uur. Elite/Beloften/Amateurs 90 km start 15.30 uur.

Er is weer een klassement voor de wedstrijd van de Elite/Beloften/Amateurs. Dit klassement wordt verreden over vijf wedstrijden, te weten 't Zand, Obdam, Warmenhuizen, Heerhugowaard en Beverwijk. De vlotbrug is van 11.00 uur tot 18.00 uur afgesloten voor al het auto verkeer, fietsers en wandelaars kunnen wel gebruik maken van de vlotbrug. De ronde wordt georganiseerd door het wielercomité van Geel-Zwart in samenwerking met wielervereniging DOK uit Den Helder.