• Zeilen met Scouting Anna Paulowna op het Oude Veer, veel mooier kun je het niet maken.

    Oscar Blom

Scouting en sport: opstap naar zelfredzaamheid

ANNA PAULOWNA In Nederland is Scouting de grootste jeugd- en jongerenorganisatie met meer dan 100.000 leden. Nederland heeft meer dan 1000 scoutinggroepen. Haar jeugdleden verkeren in een veilige en leerzame speel- en sportomgeving.

Oscar Blom

Op 9 juni 1983, tijdens de Open Watersportdagen, werd een waterwerkgroep opgericht in Anna Paulowna. De initiator, de heer C. Bernard, ging daarna leden werven om de groep te starten. Op de basisscholen werden informatiefolders uitgereikt en tot zijn niet geringe verbazing waren er al snel genoeg gegadigden om te gaan starten. De geboorte van Scouting Anna Paulowna (SCAP) was een feit.

PERSOONLIJKHEID "De doelstellingen van Scouting Nederland, dus ook van SCAP, is het bevorderen van het spel van Scouting en daarmee een plezierige vrije tijd bieden aan meisjes en jongens. Hierdoor wordt een bijdrage geleverd aan de vorming van hun persoonlijkheid en verbetering van zelfredzaamheid," vertelt Ben Moes, bestuurslid van SCAP. "Naast de leerzame en leuke scoutingactiviteiten besteden wij veel aandacht aan watersport. In het begin krijgen de nieuwe jeugdleden les in onder andere knopen en boordonderdelen en later leren ze zeilen, waarbij het uiteindelijk gaat om het behalen van een CWO-diploma (Commissie Watersportopleidingen). Wij varen op het prachtige Oude Veer in Anna Paulowna. Oudere scouts kunnen ook leren om met een motorboot of de sleper te varen." De scouts doen bij SCAP aan zeilen, roeien, wrikken en motorboot varen. Ben: "Een aantal leden van SCAP is hoog geëindigd bij de landelijke Scouting zeilwedstrijden in Harderhaven."

VEEL ACTIEVE LEDEN "In totaal hebben we 74 leden. Deze zijn verdeeld over vijf groepen: Junior Zeeverkenners Razend Zwin 8 tot 12 jaar, Zeeverkenners Pegasos 12 tot 15 jaar, Wilde vaart Armada 15 tot 18 jaar, Stam Boreas 18 tot 23 jaar en Plusscouts Borealis 23+. Een groot aantal vrijwilligers bekleedt diverse bestuursfuncties en andere taken."

Kinderen die geïnteresseerd zijn mogen vier keer meedraaien met een groep alvorens ze lid worden van SCAP. Nieuwe leden zijn van harte welkom. Ben Moes verduidelijkt: "Uiteraard worden onze nieuwe leden, als ze nooit eerder lid zijn geweest van een Scoutinggroep, geïnstalleerd en leggen ze de scoutingbelofte af. Bij de drie jongste groepen hebben de schippers de leiding. Zij worden geassisteerd door een aantal stuurlieden. Elke groep bestaat uit zogenaamde bakken die geleid worden door een eerste man of vrouw met een tweede man of vrouw. Instructeurs worden opgeleid door tussenkomst van Scouting Nederland."

ACTIVITEITEN BUITEN SCAP "We doen mee aan activiteiten die georganiseerd worden door de Regionale Admiraliteit 23, zoals het voorjaarskamp in Van Ewijcksluis. Ook doen wij regelmatig mee met de landelijke Scouting zeilwedstrijden in de open klasse. Om de vier jaar gaan wij naar het NAWAKA, het Nationale WaterKamp. Onze vloot bestaat uit 5 juniorvletten, 7 lelievletten, 1 sleper, 1 bijbootje, 2 jollen en 3 optimisten. Deze zijn allemaal eigendom van de stichting Scouting Anna Paulowna."

i Zie voor meer info www.scap.nl