• Eigen foto

A Local Swim voor ALS

Anja Bijlsma

SCHAGEN Wat kun je doen als je lieve moeder is getroffen door een heftige ziekte en de vooruitzichten zijn niet goed? Ineke Hage weet het antwoord wel. Hoewel ze van huis uit geen zwemster is, is ze heel hard gaan trainen om er op 8 juli helemaal voor te gaan.

Ineke Hage komt oorspronkelijk uit Breezand en woont tegenwoordig in Schagen. Samen met Jon heeft zij twee kinderen: Finn (5) en Maud (2). In 2017 kreeg haar moeder Bappie Hage de diagnose ALS. Dit staat voor Amyotrofische Laterale Sclerose. Een heel venijnige ziekte waarbij de spieren één voor één uitvallen. ALS komt slechts bij 5 op de 100.000 mensen voor en dat maakt dat onderzoeksbudgetten van de farmaceutische industrie en overheid vrijwel nihil zijn. Praktisch het meeste wetenschappelijk onderzoek naar ALS, wordt gefinancierd door giften aan de Stichting ALS Nederland. Er wordt wereldwijd onderzoek gedaan maar de oorzaak van de ziekte is tot op heden nog steeds niet bekend.

Ineke vertelt: "De medicatie die mijn moeder krijgt slaat aan want haar situatie is nu vrij stabiel, maar in de loop van de tijd zullen haar spieren steeds meer worden aangetast. Gelukkig heeft zij een heel positieve instelling en geniet ze volop van haar kinderen, kleinkinderen en alle dingen die ze nu nog wel kan. Mijn moeder komt oorspronkelijk uit de provincie Groningen. Mijn ene broer woont in Den Helder en mijn andere broer in Amersfoort. Mijn ouders hebben lange tijd in Breezand gewoond maar voordat mijn moeder ziek werd, zijn ze in Pieterburen gaan wonen. Een spijtige samenloop van omstandigheden want juist nu wil je immers graag dicht bij je moeder zijn, maar ik heb een ontzettend fijne band met mijn moeder, dus het contact is er sowieso wel."

 "In januari is mijn moeder gestart met de medicatie. Dit betekent dat zij eens per drie maanden 21 dagen achtereen via een infuus acht uur lang medicijnen krijgt toegediend. Dan volgt er een periode van negen weken rust en daarna start de medicatie weer opnieuw. Deze cyclus duurt een jaar en dan moeten we de resultaten afwachten. Maar we gaan ervoor, een alternatief is er niet. Het traject is zwaar, mijn moeder is vermoeid, maar ze is ondanks dat ook hoopvol en dat geeft haar een enorme stimulans om met de medicatie door te gaan."

GROTE ANIMO Hoewel Ineke niet bepaald een waterrat is, is ze volhardend in haar doel om te zwemmen voor het goede doel. Op zondag 8 juli gaat 'A Local Swim Schagen' voor de derde keer van start. Wie bereid is om ook zijn of haar zwempak voor het goede doel aan te trekken, kan in de haven van Schagen meedoen aan dit mooie evenement en 2.000, 750 of 250 meter zwemmen om zoveel mogelijk geld op te halen voor de stichting. Inschrijven kan nog tot 1 juni. In 2017 was de animo groot en de stichting hoopt dit jaar op nog meer zwemmers en sponsors. En Ineke? Zij gaat natuurlijk niet voor minder dan de 2.000 meter. Want ja, als je moeder langs de waterkant staat, dan wil je als dochter toch niets liever dan dat zij vervuld met trots tegen iedereen zegt: "Kijk eens, daar gaat mijn prachtige dochter."

Meer info: schagen.alocalswim.nl.