• Mark van Lierop, met nummer 4032, finisht als winnaar op de 1500 meter NK Masters.

    Eigen foto

Kampioen Mark van Lierop pleit voor sport op hogere leeftijd

ANNA PAULOWNA Mark van Lierop (43) uit Anna Paulowna heeft op 18 mei in Gouda een bijzondere prestatie geleverd door Nederlands kampioen te worden op de moeilijke afstand 1500 meter. Als zelfstandige en voornamelijk als business controller heeft Mark een drukke, stressvolle baan waarbij hij zich veel bezighoudt met financiële analyses en het verbeteren van bedrijfsprocessen.

Oscar Blom

KNIEBLESSURE Tot zijn 21e, 22e jaar was hij, als Dokev-lid, veel bezig met hardlopen en trainde hij vier tot vijf keer per week. Hij merkte dat er nog veel vooruitgang in zat. Het doel was destijds de regionale top en de landelijke subtop. Mark: "Door een knieblessure werd ik helaas gedwongen om abrupt te stoppen, zonder dat er een aanwijsbare oorzaak was. Daarna heb ik heel wat jaren bijna niets meer aan sport gedaan. Op m'n 35e jaar heb ik het hardlopen weer opgepakt, mijn knie voelde met de jaren steeds beter. Ik trainde wel, maar niet meer zo fanatiek als vroeger. Fit worden en blijven en plezier was belangrijker dan de prestaties.

KORTE COMEBACK Drie jaar geleden, in 2016, toen Mark 40 was, was de
hardloper benieuwd of zijn niveau weer in de buurt van z'n jongere jaren zou kunnen komen: "Ik was goed op weg, ik ben dat jaar ook Nederlands kampioen op de 1.500 meter geworden bij de Masters 40-. Helaas blesseerde ik mijn knie opnieuw tijdens een crosswedstrijd. De combinatie werken als zelfstandige en intensief trainen is niet altijd ideaal, waardoor de hardloopschoenen tijdens perioden te lang op de deurmat blijven staan. Daarnaast merk je dat er door de leeftijd meer balans moet zijn tussen inspanning en rust, waardoor het niet altijd zo snel gaat als je eigenlijk zou willen."

INTERVALTRAINING In zijn jongere jaren trainde Mark vooral op interval, naast de duurtrainingen: "Intervaltrainingen en snelheid zijn veel belangrijker dan duurtrainingen. Inmiddels gebruik ik mijn duurtrainingen voor een goede
basisconditie, maar intervaltrainingen heb je nodig om voldoende snelheid en hardheid op te doen voor de wedstrijden. Ik mag zeker niet klagen met mijn tempohardheid, als ik zie dat ik op 18 mei in Gouda weer Nederlands kampioen op de 1.500 meter ben geworden met de snelste overall tijd," aldus de sympathieke sportman.

FIT BLIJVEN Tussen het 35e en 55e levensjaar verandert er ontzettend veel in het leven; bijvoorbeeld dat kinderen veel tijd en aandacht eisen, of er is stress op het werk. Sport krijgt dan helaas minder aandacht. Mark van Lierop heeft echter belangrijke tips om niet in een 'zwart gat' te vallen: "Het belangrijkste is
dat je op oudere leeftijd blijft bewegen en dat je fit blijft. Je merkt het niet alleen in het dagelijks leven, maar ook op je werk kun je beter presteren. Gewoon gezond eten en dan zijn patat, taart en een biertje op z'n tijd ook zeker geen probleem. Daarnaast vormt plezier een belangrijke factor; als je met een leuke groep mensen aan het sporten bent, heb je er zelfs met regen en wind plezier in en houd je het langer vol!"