• ProOZo

Zwembaden zoeken lifeguards

HOLLANDS KROON De zwembaden in de gemeente Hollands Kroon, verenigd in HOZE, organiseren gezamenlijk de opleiding tot toezichthouder, de zogenaamde lifeguard. Het gaat HOZE in eerste instantie om mensen die toezicht houden als aanvulling op het professionele personeel tijdens recreatie- of banenzwemmen om de veiligheid te waarborgen.

Voor deze opleiding zijn vier avonden uitgetrokken en zal wat 'huiswerk' moeten worden verricht. De inhoud is zowel praktisch als theoretisch. Dat laatste is voornamelijk gericht op de inrichting en eisen van een zwembad op het gebied van techniek, hygiëne en veiligheid. Daarnaast komt de eigen zwemvaardigheid aan de orde en moeten de nodige proeven worden afgelegd, zoals pop opduiken, onderwater zwemmen, gekleed zwemmen en reddingzwemmen. De minimum leeftijd is 18 jaar. De cursus wordt gehouden in zwembad De Venne in Hippolytushoef op woensdagavond 4, 11, 18 en 25 juli. Tijdens de zomervakantie kunnen kandidaten stage lopen bij de professionals. Na de zomervakantie kunnen de mensen desgewenst verder met een vervolgcursus, gericht op het zelfstandig toezicht houden.

De opleiding wordt vergoed door het zwembad, maar hiermee verplicht de cursist zich wel tot een aantal uren vrijwillig toezicht houden tegen een vrijwilligersvergoeding. Informatie en aanmelding bij het eigen zwembad of centraal via denieuwevenne@gmail.com.