• Clusius College

Week van Duurzaamheid maakt derdeklassers Clusius College Schagen bewust

SCHAGEN Even het normale lesrooster met Duits en wiskunde loslaten om je een week lang op een thema te richten.  Duurzaamheid dus. De derdeklassers kwamen tot leerzame en soms verrassende inzichten en conclusies. Aan het einde week wachtten de gezonde, duurzame wraps. 

Je kunt geen krant openslaan, of het gaat over duurzaamheid. Al jarenlang een belangrijk item, ook binnen het Clusius College. Een week lang stonden de lessen in Schagen in het teken van duurzamer leven.

Na een introductie in de belangrijkste beginselen van de duurzaamheid konden de derdeklassers zelf hun ecologische voetafdruk bepalen. Dat kan via de sitewww.wnf.nl. De afdruk van de gemiddelde Nederlander is 6.3 hectare. Veel Clusius leerlingen zaten daarboven.

Iedere leerling formuleerde een eigen challenge op het gebied van leefstijl en keuzes. Er werd hierbij gelet op verbeteringen op het gebied van korter douchen, met de fiets naar schol, minder voedsel weggooien, bio-producten consumeren en recyclen.  

De lessen rond de Millennium doelstellingen van de VN vielen ook in goede aarde. De leerlingen gaven in groepje een presentatie over een van de zeventien Millenniumdoelstellingen (onder andere geen armoede, geen honger, goede gezondheid, schoon water, fatsoenlijk werk).

Een onderzoek naar keurmerken op producten in de plaatselijke supermarkten in Schagen gaf soms verrassende resultaten. De duurzame chips en koek waren prima te eten; wel een beetje duurder.