• Afran Groenewoud

Wat maak je mee als 'brandweeraanhang'?

Afran Groenewoud

Wat maak je mee als 'aanhang' bij brandweerkorps Wieringerwaard? Deze maand deel 9, Jack de Graaf, getrouwd met Marja. 

Heel veel mensen zijn het vergeten maar ook in 1993 heerste er een economische crisis, vertelt Jack. "Na mijn studie plantenveredeling in Wageningen kon ik dus geen werk vinden. Ik keerde daarom terug naar mijn geboortegrond in de Zijpe. Toen ontmoette ik Marja, in Schagen tijdens het uitgaan. Het was geen liefde op het eerste gezicht: ze scharrelde met een vriend van mij. Dat ging uit en na een avond stappen met de vriendengroep kon ik niet meer thuisraken. Toen mocht ik bij Marja en haar huisgenote logeren. Laten we het erop houden dat het daarna 'aan' was. We zijn het, na ruim twintig jaar huwelijk, nog steeds niet eens over wie nou wie heeft veroverd.

OPLEIDING Marja is in 2005 bij de brandweer begonnen via een vriendin van haar. Die was vanwege moederschap een tijdje gestopt als brandweervrijwilliger bij het korps Wieringerwaard en ging weer meedraaien. Die vriendin vroeg Marja om een keertje te komen kijken en dat beviel zo goed dat Marja een paar maanden later is begonnen met de brandweeropleiding. Die is voor vrijwilligers hetzelfde als voor de beroepsbrandweer. Marja liep er soepel doorheen.

NUCHTERHEID Marja heeft die typische nuchterheid die zoveel mensen hier in de Noordkop hebben. Ze laat zich niet gek maken en daarom weet ik dat het goed zit met haar als brandweervrijwilliger. Ze is alweer een tijd bevelvoerder en ook daarbij zijn haar kalmte en rust goede eigenschappen.

REGIE Het brandweerwerk zou ikzelf zeker aankunnen. Ik ben praktisch en handig maar zie tegelijk gevaren op tijd aankomen. Ik zou alleen niet kunnen wennen aan de procedures en veiligheidsregels die onderdeel zijn van het brandweervak. Met mijn eigen bedrijf heb ik zelf de regie en ik vind dat een enorme rijkdom.

NOOIT ONGERUST Wanneer Marja in actie moet komen voor de brandweer maak ik me nooit ongerust. Zelfs in het begin deed ik dat niet, dat zal wel in mijn karakter zitten. Ik heb ook nooit wakkergelegen nadat haar pieper 's nachts was gegaan. Ik vertrouw op Marja's gezonde verstand en kennis van zaken.

Marja is steeds meer bij de brandweer betrokken geraakt. Zo haalde ze na haar brandweerdiploma ook haar diploma brandweerchauffeur. Uiteindelijk werd ze zelfs beroeps; ze werkt nu voor de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord. Marja is niet de enige van brandweerkorps Wieringerwaard bij wie dat zo liep: meerdere brandweervrijwilligers in ons dorp kregen zoveel plezier in hun hobby dat ze er hun beroep van hebben gemaakt.

BELASTING Ik denk dat het bij niemand binnen het korps Wieringerwaard zoveel 'brandweer, brandweer, brandweer' is. Marja heeft als brandweervrijwilliger elke week oefenavond. Ze werkt fulltime als beroeps en is ook nog eens instructeur bij de brandweeropleiding. Minimaal twee avonden in de week is ze weg en af en toe ook in het weekend. En dan tel ik de keren dat de pieper gaat niet eens mee. Dat is ook voor mij als partner een belasting.

DE KNOP OM Soms vind ik het wel erg veel, al die brandweerdingen. De brandweer is voor Marja meer dan een hobby, het is een manier van leven. Maar dus ook voor mij. Ik ben daar niet altijd blij mee. Het kost me soms moeite om geïnteresseerd te blijven in Marja's verhalen. Maar als een uitruk echt heftig is geweest dan gaat bij mij de knop om. Marja kan dan alles bij me kwijt.

Van tijd tot tijd ga ik gezellig kletsen op de brandweerkazerne van Wieringerwaard. Zo houd ik als 'brandweeraanhang' binding met Marja's hobby en haar collega vrijwilligers maar het is stiekem ook een manier om haar wat meer te zien. Gelukkig hebben we wat dat aangaat samen het motorrijden ontdekt.

OPLUCHTING Soms denk ik 'Laat die pieper nou maar eens thuis, het is genoeg zo'. Heel stiekem zou het misschien een opluchting zijn als Marja zou stoppen met de brandweer. En toch, ik zie haar passie en vind dat mooi. Marja is dusdanig fanatiek over de brandweer dat ik er weleens grapjes over maak. Al die filmpjes en appjes over brandweeruitrukken die ik heen en weer zie gaan noem ik 'brandweerporno'. Maar ik besef dat mensen zoals zij, die er voor anderen willen zijn en daar vol voor gaan, nodig zijn in de maatschappij.

EIGEN PASSIE Het mooie van de brandweer vind ik dat Marja het mooi vindt en zich erin vastbijt. Als fanatiek hobbyjager ken ik dat gevoel. Ik zie veel huwelijken en relaties waarin de stellen niets afzonderlijk doen. Het is juist goed dat Marja haar eigen passie heeft. Dat ik het soms een beetje erg veel vind is bijzaak."