• Vuurwerk: de meningen over deze traditie zijn verdeeld.

Vuurwerk: zegen of vloek?

Maureen Bakker

REGIO Nog een paar dagen en het is zover: vuurwerk. Feestelijk én grillig. Genieten van voorpret en adembenemende shows in de lucht. Maar ook: harde knallen, angst, rotzooi en letsel. Houden we van vuurwerk of haten we het? En hoe zit het ook alweer met de regels?

Velen kennen het nog: wakker worden op oudejaarsdag van het gezellige geknal van rotjes. Maar dit mag niet meer: op 31 december mag pas vanaf 18.00 uur de fik in de lont. En op 1 januari moet je er om 2.00 uur 's nachts weer mee uitscheiden. Steek je buiten deze tijden toch vuurwerk af, dan riskeer je een boete.

Wat Ilse Kootkar uit Den Helder betreft, wordt het hele vuurwerkgebeuren helemáál afgeschaft: "Als dierenliefhebber kan ik alleen maar tegen vuurwerk zijn", vertelt ze, "Honden en katten zijn weken van slag rond oud en nieuw. En dan het milieu: al die hoeveelheden fijnstof die in de lucht komen. Ik vind dat in deze tijd niet meer kunnen." Ilse houdt van tradities, geeft ze aan, maar deze is wat haar betreft zwaar achterhaald. Waar ze ook moeite mee heeft, is de geldsmijterij: "Iedereen doet driftig mee met Serious Request. We zijn dan heel trots als we twintig miljoen euro ophalen. Maar een week later knallen we drie keer zoveel geld de lucht in. Op één avond!" Zelf blijft Ilse dan ook lekker binnen tijdens de jaarwisseling.

HOU JE AAN DE REGELS Dat geldt niet voor Niels Borst, die bij Welkoop Anna Paulowna verantwoordelijk is voor de verkoop van vuurwerk: "Ik sluit het jaar graag af met wat siervuurwerk. Gewoon gezellig naar buiten, een potje in de lucht en samen kijken. Niet te overdreven, maar wel leuk." Dat geldt voor de meeste klanten die zijn winkel bezoeken op 28, 29 en 30 december, en dat zijn er veel: "Het is drie dagen heel druk bij ons. Onze klantenkring verschilt enorm, we verkopen aan jongelui vanaf zestien, maar ook aan gezinnen en ouderen. De meeste mensen vinden het leuk om het jaar af te sluiten met een beetje vuurwerk. Het mag één keer. Of dat geldverspilling is, dat bepaalt een ieder zelf. Wel vinden wij het heel belangrijk dat iedereen zijn eigen rotzooi opruimt. Dat geven we klanten ook mee." Voor een goede strijker moet je niet bij Welkoop zijn. "Welnee, daar beginnen we niet aan. Wij verkopen alleen legaal vuurwerk en bieden daarbij een heel assortiment aan van veiligheidsattributen. O ja en we houden zorgvuldig in de gaten dat iemand niet méér dan 25 kilo vuurwerk heeft. We houden ons aan de regels."

WEES GEEN RUND Wijkagent Dick Laagland uit Den Helder benadrukt het belang de regels van het vuurwerkbesluit te volgen. "We handhaven de wet en als we zien dat die overtreden wordt, dan treden we op. Daarvoor hebben we meer mankracht én extra bevoegdheden." Dus niet stiekem een rotje knallen overdag? "Dan heb je het over illegaal vuurwerk. Dat geldt volgens de Wet Milieubeheer als een economisch delict en daar kunnen zware straffen op staan. Onze Jeugdcoördinator heeft daarover nauw contact met Halt. Niet doen dus." Ook tussen 18.00 en 2.00 uur raadt Dick Laagland vuurwerkgebruikers aan om op hun hoede te blijven: "Let op de minimum leeftijd, gebruiksaanwijzing en gebruik een aansteeklont. Ik zeg altijd: 'Prettige feestdagen en wees geen rund'," besluit hij.