• De DOP-tafel, een echte ontmoetingsplek. Op de achtergrond de twee kantoren waar VluchtelingenWerk donderdagmiddag spreekuur houdt.

    Marc Moussault

VluchtelingenWerk verhuist

Bauwine Meijer

VluchtelingenWerk Schagen/Hollands Kroon gaat verhuizen naar Den Helder. Vanaf 15 mei is het kantoor aan de Zijperweg in Schagen dicht. Statushouders in Hollands Kroon hoeven echter niet richting Den Helder. Zij kunnen nu terecht op verschillende locaties in de gemeente. Een van die locaties is sinds begin april de 'Superrr' in 't Veld. Daar zijn niet alleen spreekuren van VluchtelingenWerk, er zijn ook meerdere statushouders aan het werk.

SUPPORT & CO Vijf jaar lang zat 't Veld zonder supermarkt en dat deed het dorp geen goed. De dorpsraad wilde daarom kijken of er weer een supermarkt kon komen. "Al snel bleek dat 'gewone' supermarkten geen belangstelling hadden om hier iets te beginnen," vertelt Gerard Visser van de DOP (Dorpsontmoetingsplek). "Gelukkig was er nog een andere mogelijkheid: 'Support & Co', een supermarktketen die heel sterk inzet op de reïntegratie van mensen in het arbeidsproces." De supermarkten van 'Support & Co', met de naam 'Superrr', moeten zorgen voor een socialere samenleving. De drie r's staan dan ook voor retail, reïntegratie en relatie. Superrr 't Veld bestaat inmiddels alweer vier jaar.

DOP-TAFEL "Als supermarkt zijn we niet rendabel", zegt Gerard. "We moeten het echt hebben van onze meerwaarde. Daarom zijn de contacten met de gemeenten Schagen en Hollands Kroon ook zo belangrijk. Officieel valt 't Veld onder Hollands Kroon, maar ook de gemeente Schagen plaatst mensen bij ons. We krijgen subsidie van de gemeente Hollands Kroon, omdat we een bijdrage leveren aan de integratie van mensen." De DOP-tafel is een echte ontmoetingsplek geworden. Regelmatig schuiven mensen aan voor een lekker bakkie koffie. Ook zijn er verschillende andere diensten in de Superrr, zoals de stomerij, een postagentschap en een geldautomaat.

OPSTAPJE "Voor veel mensen is de 'Superrr' een opstapje naar betaald werk", zegt Martina Mens. Zij is een van de vaste krachten, die de vrijwilligers begeleidt tijdens het werk. "Maar het valt niet altijd mee, omdat we via de gemeente vaak mensen krijgen met bijzondere rugzakjes. Het is de bedoeling dat mensen een arbeidsritme opbouwen. Dat er structuur in hun leven komt en mensen eigenwaarde krijgen. Dan is het werk bij de Superrr mogelijk het begin van meer. Het komt vaak voor dat de gemeente voor mensen al een vervolgtraject heeft uitgestippeld. Op dit moment hebben wij mensen uit Armenië, Syrië, Afghanistan, Sri Lanka en Eritrea. We hebben dus aardig wat nationaliteiten hier."

EIGEN BEDRIJF Voor de Armeense Siranush Grigoryan en de Syrische Mona Khalouf is de Superrr een belangrijk onderdeel van hun dagelijks leven. Ze werken er vol enthousiasme. Mona inmiddels elf maanden en Siranush sinds begin januari van dit jaar. Beiden hebben een bijstandsuitkering en zijn daarom door de gemeente vrijwillig aan het werk gezet in 't Veld. Siranush had samen met haar man een autobedrijf dat helaas niet goed meer liep. Ze hoopt uiteindelijk op een betaalde baan in een supermarkt. Ook Mona heeft haar doel al gesteld. Zij wil samen met haar man Mustafa Hamo een eigen bedrijf opzetten voor de verkoop van Syrische kaas.

SPREEKUUR De Superrr heeft maar liefst vijf goede ruimtes te huur. Zo heeft in het verleden de gemeente ruimtes gehuurd ten tijde van de verhuizing en ook andere organisaties hielden hier spreekuren. Er zijn mooie ruimtes met goede wifi voor bijvoorbeeld ZZP'ers. Het zijn extra inkomsten voor de Superrr. VluchtelingenWerk bevalt het tot nu toe prima. "Hollands Kroon is de grootste gemeente van Nederland qua oppervlak met het minste aantal inwoners per oppervlak", zegt Hanneke van Ouwerkerk, teamleider bij VW Hollands Kroon. Doordat het kantoor in Schagen wegvalt was het belangrijk om meerdere locaties te vinden waar mensen dicht bij huis terecht kunnen met hun vragen. Op donderdagmiddagen zitten verschillende mensen van VW klaar in de twee kantoren beneden in de Superrr. Hanneke: "We wilden een prettige ontmoetingsplek voor cliënten, die ook goed bereikbaar is. De laagdrempeligheid van de Superrr spreekt me aan en er werken ook al meerdere statushouders. Het duurt altijd even voor een spreekuur eenmaal gaat lopen, maar ik heb er alle vertrouwen in."

ANDERE LOCATIES Op andere dagen is er spreekuur in Wieringerwerf in de Cultuurschuur, maandag van 10.00 tot 14.00 uur; in Hippolytushoef in de Filadelfiakapel, maandag van 9.00 tot 11.00 uur en in Anna Paulowna in De Ontmoeting, vrijdag van 10.00 tot 14.00 uur. Voor alle IND-zaken kunnen mensen naar de grote kerk op de Markt in Schagen, vrijdag van 10.00 tot 12.30 uur. VW kan nog vrijwilligers gebruiken die willen meedraaien met de spreekuren. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Hanneke van Ouwerkerk, 06-53865975.