• De blinkende motoren uit lang vervlogen tijden dwingen altijd veel bewondering af op Hemelvaartsdag.

    Henk Cornelissen

Vijf dagen feest in Hippo

HIPPOLYTUSHOEF Wat op Wieringen ooit begon als een feest ter ere van de vijftigjarige Afsluitdijk, in 1982, is uitgegroeid tot een jaarlijkse evenementenreeks, die tot in de wijde omtrek bekend staat als de Hippofeesten. Ook nu staat het er in dit Hemelvaartweekeinde bol van de activiteiten. Vanmiddag wordt de kermis op 't Hoekje al geopend en die zal tot en met zondag in de middag- en avonduren draaien.

De jaarlijkse veteranenrit met oude motoren van museum Oud Anna Paulowna, is de eerste attractie op Hemelvaartsdag. Rond 12.00 uur komen de fraai gepoetste machines het dorp binnen tuffen. Gewoontegetrouw houden de deelnemers hier een pauze, waardoor het publiek alle gelegenheid heeft tot het bekijken van de motoren. De entree wordt van deskundig commentaar voorzien door Gerard Numeijer. Daarna presenteert Petra Rotgans op het Kerkplein Hippo's got talent; iedereen mag meedoen.

Het open podium op Hemelvaartsdag is niet alleen voor kinderen, maar voor iedereen die iets aan het publiek wil vertonen. Dit begint om 13.30 uur en duurt de hele middag. Om 16.00 uur begint op de Hoofdstraat de wedstrijd eieren gooien voor tweetallen. Het gaat erom over een zo groot mogelijke afstand een ei naar elkaar te gooien en te vangen zonder dat de schaal breekt. Het wereldrecord staat op meer dan zeventig meter en de Hoofdstraat is lang genoeg om dat te verbeteren. Opgeven kan per tel. 06-13064668.

Vrijdag begint om 10.00 uur de historische markt, waar de Vikingen - zoals die in de negende eeuw op Wieringen hebben gewoond - door re-enactors tot leven worden gebracht. Kinderen mogen in een hoop zand met een metaaldetector naar een schat zoeken. Ook de beheerders van het cultureel erfgoed op het voormalig eiland - zoals de molens en de Wieringer aak - zullen hier vertegenwoordigd zijn. Deze markt duurt tot 17.00 uur.

Een spectaculair onderdeel van de zaterdag is het vrachtwagen trekken. Dit kan worden gedaan met teams van vier mannen of zes vrouwen. De jeugd begint om 15.00 uur met een lichter voertuig, de senioren - vanaf 16 jaar - om 16.00 uur. Teams kunnen zich inschrijven per tel. 06-13064668. Eerder op de dag kan worden meegedaan aan een pelgrimstocht vanuit de jubilerende katholieke kerk (start tussen 08.00 en 10.00 uur, vier afstanden variërend van 5 tot 20 kilometer). Van 10.00 tot 17.00 uur is er een vrijmarkt (inschrijven per tel. 06.15403335).

De muzikale jaren vijftig en zestig herleven op de afsluitende zondag. Op het Groene Hart van Hippolytushoef treden dan Rok & Lol en Broken Chain op.