• Shero Khalil (links) en Mustapha Hamo delen 20 mei hun verhalen met belangstellenden. "We kunnen wél iets menselijks doen."

    Eigen foto.

Vastberaden, ondanks alles

Afran Groenewoud

KOLHORN Koerden uit Kolhorn en Nieuwe Niedorp starten hulpactie voor slachtoffers in Afrin. Eerste pinksterdag organiseren twee Koerdische vluchtelingen een inzamelingsactie voor de slachtoffers van de Turkse invasie in de regio Afrin in Syrië. In de Fenixkerk in Nieuwe Niedorp kunnen belangstellenden dan luisteren naar hun aangrijpende verhalen. "Desnoods ga ik dood, ik ga terug naar mijn dorp."

"Kijk, ze gebruiken 'dumdum' kogels, om extra veel schade aan te richten." Mustapha Hamo (47) uit Kolhorn laat een confronterende foto zien van de ontstoken schotwond die zijn broer op 1 mei opliep. Mustapha's vriend Shero Khalil (33), die woont in Nieuwe Niedorp, slikt zijn tranen weg. "Vorige week hoorde ik dat mijn oudoom is overleden. Hij kreeg een hartaanval toen hij zag wat er van zijn huis was overgebleven na de bombardementen."

ONTMOETINGShero en Mustapha hebben elkaar ontmoet in een Nederlands asielzoekerscentrum. Beide Koerden komen uit de Syrische regio Afrin. Daar begon het Turkse leger op 20 januari een militair offensief tegen wat Turkije beschouwt als een broeinest van Koerdische terroristen. Ondernemer Shero en levensmiddelentechnoloog Mustapha waren toen al gevlucht. In het instabiele Syrië waren ze door hun demonstraties tegen het regime van president Assad al in 2012 hun leven niet meer zeker. Maar sinds begin 2018 zitten nu ook hun familie en vrienden levensgevaarlijk klem. Het Turkse leger heeft al duizenden Koerden - de grootste bevolkingsgroep in Afrin - gedood en een veelvoud op de vlucht gejaagd. Die laatste groep, waaronder vrouwen, kinderen en ouderen, wordt tegengehouden door de Syrische regeringstroepen. Voedsel en drinken wordt hen onthouden.

GEJANKT Sterker nog, vertelt Shero. "president Assad's Syrische regime plaatst in ieder achtergelaten huis meteen een niet Koerdisch gezin." Geëmotioneerd gaat de Nieuwe Niedorper verder: "Ik heb veel gejankt. Syrië is al jaren instabiel maar de Regio Afrin was tot een paar maanden geleden een baken van hoop. Alle bevolkingsroepen leefden vreedzaam samen. Zonder die oorlog zou ik Nederland ook bezoeken maar dan als toerist." Mustafa's broer werd neergeschoten toen hij probeerde tussen de Turkse aanvalslinies door te glippen om, na maanden op de vlucht, naar huis terug te keren. 'Desnoods ga ik dood, ik ga terug naar mijn dorp!' had hij wanhopig geroepen toen Mustapha probeerde hem van zijn plan af te laten zien. Ondanks de schrijnende situatie in hun thuisstreek, waarover zowel Mustapha als Shero uren kunnen vertellen, laten beiden de moed niet zakken. Samen met Stichting Nieuwe Buren, die vluchtelingen met een verblijfsstatus helpt integreren in Nieuwe Niedorp en omgeving, zijn de twee een hulpactie gestart voor de Koerden van Afrin. Eerste pinksterdag zijn in en om de Fenixkerk in Nieuwe Niedorp vanaf 10.00 uur allerlei activiteiten die de hulpactie omlijsten. "Alle kunnen we maar één iemand redden", klinkt het ondanks alles vastberaden. Doneren kan via de Fenixkerk-website.