• Jelisha op de evenwichtsbalk, trainster Monique zorgt voor de perfectie, idool Epke geeft het goede voorbeeld.

    Oscar Blom

Turntalent in Hollands Kroon

ANNA PAULOWNA Een klein, pittig dametje van nog geen 1,5 jaar liep in augustus 2010 de gymzaal binnen in de Spoorbuurt om bij gv Dokev met gymnastiek mee te doen. Jelisha Dijkhuizen (10) uit Anna Paulowna was toen al heel sterk en vooral nergens bang voor. Ze deed aan alles mee en na enkele lessen deed ze al veel zelf.

Oscar Blom                                

Oud-trainster Jessica de Bruijn heeft Jelisha's ontwikkeling bijgehouden: "Toen een nieuwe cursus 'Ouder en kindgym' startte, konden haar ouders eigenlijk al wel thuis blijven. Jelisha wist precies wat ze moest doen: zwaaien aan de ringen, rollen over de matten, springen op de trampoline. Zij vond alles even prachtig en haar lichaamsbeheersing was al snel goed zichtbaar. Tijd dus voor een nieuwe uitdaging. Hoewel kinderen eigenlijk 3,5 jaar moesten zijn voor kleutergym, startte Jelisha in januari 2012, toen ze nog geen drie jaar was. Zij sloeg een groepje over en startte in september 2015 bij de lesgroep pre-turnen."

OVERSTAP NAAR TURNEN "De lesgroep pre-turnen is een groep voor meisjes die net iets meer kunnen en kans maken om door te stromen naar de selectie-turngroep. Elke week trainde Jelisha anderhalf uur en ook dat vond ze geweldig. Ze werd steeds sterker, leniger en netter.
De balk was niet erg favoriet, maar brug vond ze prachtig. Borstwaartsom deed ze super strak en ook de buikdraai ging steeds netter. Springen kon ze ook al heel goed. Dat komt doordat er thuis in de tuin een grote trampoline stond, waar van alles op werd geoefend.

SELECTIEGROEP "Na vele turnsuccessen mocht Jelisha in september 2016 bij de selectie-turnmeiden beginnen. Zij ontwikkelde zich super snel en thuis kwamen er steeds meer turnattributen. Naast de trampoline was er ook al een rekstok die haar vader Mark nagenoeg op de officiële hoogte plaatste. Half oktober 2017 startte zij met vijf keer in de week drie uur trainen bij Kracht en Vriendschap Opmeer. In 2018 werd Jelisha Nederlands kampioen op de brug in de categorie instap N2. Jelisha is een mooi voorbeeld van wat je kunt bereiken met volledige inzet en wilskracht. Talent is belangrijk, maar uiteindelijk is zij diegene die het moet doen.

ANDEREN HELPEN "Jelisha is blij en trots als zij wint, maar zij is ook oprecht blij en trots voor een ander en applaudisseert extra hard voor een clubgenootje. Dat was, en is gelukkig nog steeds, de echte Jelisha: complimentjes maken naar anderen en een ander willen helpen met oefeningen verbeteren."

IDOLEN Jelisha is helemaal gek van turnen: "Ik train graag en heb wedstrijden in heel Nederland. Mijn ouders en broertje rijden altijd mee als ik wedstrijden heb, het maakt niet uit waar het is. Brug is mijn beste onderdeel, mijn idolen zijn Lieke en Sanne Wevers, Nina Derwael en Epke Zonderland. Mijn favoriete trainsters zijn mijn ex-trainster van gv Dokev, Jessica de Bruijn, en mijn huidige trainster Monique Zwarthoed."

DROOM Haar ultieme doel? "Mijn droom is om de Olympische Spelen te halen."