• Jong en oud kan meedoen. En je hoeft geen snelle tijd neer te zetten: het gaat om het goede doel.

    Pixabay

Swim to Fight Cancer in Hollands Kroon

ANNA PAULOWNA Swim to Fight Cancer is een groot landelijk zwemevenement, dat dit jaar voor het eerst in Hollands Kroon wordt gehouden. Op 16 september gaan individuele deelnemers en teams proberen zoveel mogelijk donaties op te halen voor stichting Fight Cancer, die fondsen werft voor wetenschappelijk kankeronderzoek en preventie via KWF. Jong en oud, geoefend of amateur, kan 1 of 2 kilometer zwemmen in het Oude Veer in Anna Paulowna.

RECREATIEF Swim to Fight Cancer is een puur recreatieve zwemtocht voor het goede doel. Deelnemers laten zich sponsoren en hoe meer deelnemers, hoe meer geld er wordt opgehaald. De organisatie rekent op een grote deelname, ook omdat voorafgaand aan het evenement clinics en trainingen worden georganiseerd. De afstanden zijn 1 en 2 kilometer. Dat is goed te doen en bovendien is het nog geen 16 september. De deelnemers worden beloond met een medaille, badmuts, slippers en handdoek.

YVONNE HOEBE Maar de belangrijkste reden om mee te doen is natuurlijk het goede doel. Iedereen kent wel iemand die kanker heeft, of heeft gehad. Zoals Yvonne Hoebe uit Anna Paulowna: "In november 2016 verloor ik onze schoondochter Daisy aan kanker. Onze dochter Denise overleed in 1994 op bijna 16-jarige leeftijd aan leukemie. Mijn man heeft strottenhoofdkanker gehad en is genezen. Kortom, drie keer kanker in een familie, dat hakt er wel in kan ik je vertellen. Het ziekteproces van Daisy gaf zo'n machteloos en verdrietig gevoel, dat ik blij was dat ik eens iets kon doen in plaats van aan de zijlijn te staan. En dus deed ik vorig jaar op 10 september mee aan Swim to Fight Cancer in Hoorn samen met mijn zoon, Daisy's man Mark, haar oudste dochter Zoë en een groep vrienden van Daisy. Met elkaar haalden we ruim 25.000 euro op, een kwart van de totale opbrengst. Het was een bijzondere ervaring, al die honderden mensen aan de kant die je alle goeds toewensen, al die vrijwilligers die zich zo inzetten.

"Denk niet dat het me heel makkelijk af ging. Ik heb de maanden ervoor flink getraind. In open water zwemmen is toch wel wat zwaarder, daar moet je rekening mee houden. Dit jaar zwem ik niet mee, ik bemoei me met de organisatie en deel badmutsen uit. Zo hoop ik dat we met z'n allen een fantastisch evenement kunnen neerzetten. O ja, als je denkt dat het geld aan de strijkstok blijft hangen, heb je het mis. Daar was ik zelf ook altijd bang voor, maar na gesprekken met KWF-ambassadeur Maarten van der Weijden, de marathonzwemmer die zelf genas van leukemie, weet ik dat het goed zit. Het geld wordt gericht gebruikt voor onderzoek en dat is belangrijk. Dus doe net als ik vorig jaar: doe mee aan Swim to Fight Cancer Hollands Kroon!"

AANMELDEN Aanmelden kan via de website www.swimtofightcancer.nl (klik op het blokje Hollands Kroon). Het inschrijfgeld is 75 euro (early duck 50 euro). Er komen allerlei voorbereidende activiteiten. Denk aan clinics in de zwembaden van Hollands Kroon tegen gereduceerd tarief, een proefrondje in 't Oude Veer, yoga om de ademhaling onder controle te krijgen en een bootcamp voor de conditie. Meer informatie hierover volgt.