• Het kernteam van STFC Hollands Kroon, vanaf links: Martijn Smakman, Jelle Komen, Donja Wagenaar, Steef Huiberts, Annet Huiberts, Mark Huiberts, Sanne Scholten, Ruud Koomen en Suzanne Franken.

    Ruud Koomen

Swim to Fight Cancer

Yvonne Hoebe

ANNA PAULOWNA Swim to Fight Cancer betekent zwemmen, maar veel belangrijker is het goede doel: zoveel mogelijk geld ophalen voor wetenschappelijk onderzoek naar de afschuwelijke ziekte kanker. Zondag 16 september springen de deelnemers van Swim to Fight Cancer 't Oude Veer in. U kunt ze aanmoedigen en vanzelfsprekend ook sponsoren. Naast het zwemevenement is er ook volop entertainment. Kortom, ga zondag naar 't Oude Veer in Anna Paulowna en vier in alle opzichten het leven!

EMOTIES Het bekende zwemevenement Swim to Fight Cancer is dit jaar voor het eerst in Hollands Kroon. Alle deelnemers hebben een persoonlijke reden waarom ze deze prestatie willen leveren. De een heeft zelf kanker gehad, de ander zwemt voor zijn zieke vriend of vriendin en weer een ander heeft een of zelfs beide ouders aan kanker verloren.
Op het moment dat het startschot klinkt zullen er dan ook heel wat emoties door de zwemmers heen gaan. Als ze dan eenmaal zijn gestart en de aanmoedigingen van het hopelijk veelkoppige publiek horen, is er alleen maar euforie en worden alle emoties weggeslikt. Met een voldaan gevoel stappen ze dan het water uit en met een brok in hun keel en bij sommigen misschien zelfs een traantje, krijgen ze dan de welverdiende medaille omgehangen. En daarna kan het feest beginnen, met optredens van Country Wilma, Zoet, dj Rayver en Sweet le Freak. Zij zorgen ervoor dat Swim to Fight Cancer voor deelnemers, publiek, sponsors en supporters een feest wordt waar nog lang over gesproken zal worden.


FLYBOARD CLINIC Een show waar bezoekers en deelnemers van Swim to Fight Cancer nog lang over na zullen praten, dat belooft het showteam van Flyboard Event. Spectaculair zijn de capriolen die de flyboarder uithaalt en wie het zelf ook eens wil proberen, kan zondag een clinic volgen. Voor maar 30 euro kun je 20 minuten ervaren hoe leuk flyboarden is. Lijkt je dit leuk, meld je dan snel aan via info@flyboardevent.nl.

DEELNEEMSTER KARIN RODENBURG "Onderschat het niet," was het advies van Karin Rodenburg. "Het is echt niet zo simpel en vereist de nodige voorbereiding, conditie en uithoudingsvermogen. Ondanks dat ik vroeger bij Zeemacht Den Helder wedstrijden zwom, heb ik toch veel baantjes geoefend. Naast mijn werk geef ik spinningles bij Sportcentrum Hippogym en Sportschool FCAP in Anna Paulowna. Enkele van mijn leerlingen hebben helaas ook met kanker te maken en ik heb bewondering en respect voor ze. Samen met mijn trainingsmaatje Maaike Dijkstra gaan we ervoor!"

DEELNEMER JOHN KORT Voor de 66-jarige John Kort is Swim to Fight Cancer dé manier om zelf iets te doen. Goede vriend Gérard heeft alvleesklierkanker. "Je bent machteloos en staat met lege handen. Na een geslaagde operatie en vele chemo's plus het grote optimisme van zijn naaste familie, gaat het naar omstandigheden prima met Gérard. Veertig jaar heb ik niet gezwommen en bij de eerste clinic kreeg ik het voor mijn kiezen, wat viel dat tegen. Iedereen zwom mij voorbij en ik kreeg door emotie mijn ademhaling niet onder controle. Ik ben volop gaan trainen en nu goed voorbereid om één en misschien zelfs twee kilometer te zwemmen."

COUNTRY WILMA "Ja," zei zangeres Country Wilma op de vraag of zij tijdens Swim to Fight Cancer wilde optreden. "Mijn zus Tineke had darmkanker, zes weken na de diagnose is zij overleden. Wat een vreselijke ziekte. Ik heb haar verzorgd. Van heel dichtbij heb ik gezien wat kanker met een mens doet, vreselijk. Ik hoop dat de onderzoekers met het geld dat gedoneerd wordt een oplossing vinden en kanker zo snel mogelijk geen dodelijke ziekte meer is."

VRIJWILLIGER HANS OLDERSMA Een dergelijk groot evenement kan uiteraard niet zonder vrijwilligers. Zoals Hans Oldersma. Hij vertelt: "Zwemmen is aan mij niet besteed, maar toen ik werd gevraagd als vrijwilliger zei ik direct ja. Mijn vrouw Ria Brieffies is in 2009 aan longkanker overleden, dus als geen ander weet ik wat die rotziekte met de patiënt, maar ook met de omgeving doet. Daarom draag ik STFC een warm hart toe en zal ik er samen met de grote groep vrijwilligers voor zorgen dat de dag perfect verloopt."

PROGRAMMA 15.00 uur deelnemers verzamelen zich bij jachthaven 't Oude Veer; 15.00 uur opening foodtruck Mama kookt; 16.00 uur Flyboard Event, spectaculaire show van flyboarders; 16.15 uur start eerste deelnemers; 17.00 uur finish eerste deelnemers; 17.00 uur optreden Country Wilma; 18.00 uur optreden Zoet; 18.30 uur toespraken; 18.45 uur bekendmaking opbrengst; 18.50 uur optreden dj Rayver; 20.00 uur optreden Sweet le Freak.

i Kijk voor alle info op de website hollandskroon.swimtofightcancer.nl.