• Op de bovenverdieping van haar woning heeft Jannie Pol een kamer vol met spullen over stichting Samen Varen waar ze veel tijd in doorbrengt met een lach en een traan.

    Paula Seijbel

Stichting 'Samen Varen' liet voor Jannie de zon weer schijnen

WIERINGERWERF Jannie Pol uit Wieringerwerf ontdekte in 2007 een knobbeltje in haar borst. Na intensieve behandelingen werd ze 'schoon' verklaard, maar na twee jaar kwam de kanker terug. Ze is genezen van kanker, maar de angst blijft altijd. Door stichting 'Samen Varen' is voor Jannie de zon weer gaan schijnen.

Paula Seijbel

Ik was 47 toen ik een knobbeltje voelde, vertelt Jannie: "Je leven dat eerst zo vertrouwd leek, is nu als een wildvreemde voor je. Alles is anders, niets is nog hetzelfde. Na een zwaar traject van 38 bestralingen en operaties, werd ik 'schoon' verklaard. De kanker was weg maar niet voor lang. Na twee jaar werd mijn ergste nachtmerrie werkelijkheid. De kanker was terug. In mijn andere borst. Het behandeltraject werd weer opgestart".

Tijdens verschillende behandelingen, waarbij haar tweede borst was afgezet, raakte Jannie in armoede doordat haar man haar achterliet met een geplunderde bankrekening en hoge schulden. Hij vond Jannie door haar ziekte niet meer compleet en koos voor een andere vrouw. Een scheiding volgde, financiële problemen namen toe waardoor kwaliteit van leven daalde en psychische problemen en zorgen over kankerherhaling toenamen. ,,Ik zat letterlijk en figuurlijk helemaal aan de grond. Ik was doodziek, kon mij door schuldsanering financieel niets veroorloven. Ik zag het leven niet meer zitten. Mijn huisarts vond dat ik er een week tussenuit moest gaan. Hij en Rotary Wieringerland zorgden ervoor dat ik in mei 2015 mee kon varen op de Henry Dunant. Een geweldige week heb ik daar gehad die mij, achteraf gezien, mijn leven heeft teruggegeven".

Tijdens die week ontmoette Jannie twee vrijwilligers, Ada Laarakker en Marjo Kok. Op de laatste vakantiedag vertelde Jannie aan Ada hoe ze genoten had op de Henry Dunant. ,,Iedere vrouw in een soortgelijke situatie als ik moet zo'n week aangeboden krijgen. Een week die mij de zin in het leven heeft teruggegeven. Ik zie de zon weer schijnen". Deze ene zin bleek achteraf het zaadje te zijn dat Jannie plantte en waar Ada Laarakker enthousiast mee aan de slag ging. Nog hetzelfde jaar was stichting Samen Varen geboren. ,,De droom van Jannie om voor vrouwen in soortgelijke situatie iets te doen raakte me," vertelt voorzitter Ada Laarakker.

Samen Varen is een stichting die een gratis vaar-verwenweek regelt voor vrouwen met borstkanker die daarbij ook nog geldproblemen hebben. In november 2015 stak de Prins Willem-Alexander voor de eerste vaar-verwenweek van wal. ,,Ons doel is vrouwen tussen vijfentwintig en circa vijfenzeventig jaar, die borstkanker hebben of hiervan aan het herstellen zijn, een zorgeloze en kosteloze vaarverwenvakantie aan te bieden. Bijna vijftig vrouwen elk jaar de kans geven om even de zorgen aan de kade te laten en zich door onze vrijwilligsters te laten verwennen. Vrouwen krijgen weer levensmoed en teren lang op de positieve energie die ze hebben opgedaan. Dat werkt door in hun lichamelijke herstel", zegt Ada. ,,We zaten allemaal letterlijk en figuurlijk in hetzelfde schuitje. Het was niet alleen een vakantie, het was een week vol liefde. Het heeft me energie gegeven en ook de moed om weer verder te gaan", vult Jannie aan.

Dit jaar steekt voor de vijfde keer Samen Varen van wal. ,,Wie had dat gedacht toen ik spontaan riep dat we iets voor deze doelgroep gingen doen", lacht Ada. De stichting groeit in bekendheid; mede door enthousiaste verhalen van gasten. ,,Groei is onze ambitie. Onze doelgroep verdient het om een week zorgen opzij te kunnen zetten maar ook andere doelgroepen (ziek en financieel in de zorgen) willen we zoiets aanbieden. Het succes danken we aan onze vrijwilligsters. Allemaal met een groot hart en liefde voor de medemens en bewust dat aandacht het verschil maakt".

Een compleet verzorgde vaarweek inclusief de huur van het schip kost ongeveer vijfenveertigduizend euro. ,,Dankzij stichting Roparun en andere donaties, waaronder Rotary Wieringerland, lukt het ons om een week financieel rond te krijgen. Financiële ondersteuning blijft echter altijd welkom. Veel geld gaat naar onderzoek voor kanker. Onderzoek is belangrijk, maar het zou mooi zijn als we een deel van opbrengsten kunnen besteden aan mensen die daar nu nog van kunnen genieten".

Door Jannie is het zaadje voor Samen Varen gezaaid, door Ada geoogst. ,,Jannie is mijn Samen Varen vriendin en een lieve vrouw. Ik heb bewondering voor Jannie die mentaal zo vooruit is gegaan. Uitgegroeid tot een waardig ambassadrice voor stichting Samen Varen", vindt Ada. ,,Vrouwen vinden het vaak lastig om een drempel over te stappen om mee te gaan met Samen Varen. Ik wil graag met deze vrouwen contact opnemen en vertellen over Samen Varen. Wellicht wordt de stap dan minder groot. Samen Varen heeft mij mijn leven teruggegeven, iets wat ik andere vrouwen ook van harte gun", aldus Jannie.

Zie voor meer info: www.samen-varen.nl.