• Het griezelteam, vanaf links: Astrid Jonker, Meindert Otter, Brenda Lucas, Anna Strijbis, Jack van der Kooi en Eli Kaptein.

'Pear of Fear' op vrijdag de 13e

NIEUWE NIEDORP In Amerika doen ze het al decennia lang. Halloween wordt gevierd en kinderen groeien hiermee op. Maar ook in Nederland is dit begrip aan het groeien. De laatste jaren zie je in oktober speciale schappen in de winkels met Halloween-attributen. Mensen vieren 'horrorfeestjes', pretparken zijn open en mensen betalen daar om doodsbang weer naar huis te gaan. Overal in het land worden horrortochten georganiseerd.

ECHTE SPOOKTOCHT Meindert Otter uit Nieuwe Niedorp liep al een tijdje rond met de wens om een spooktocht te houden. Maar dan wel een échte spooktocht, in de eigen gemeente. Afgelopen voorjaar kwam Meindert de juiste mensen tegen en na een aantal vergaderingen werd het besluit genomen: we gaan ervoor! Achter de Dorpsstraat ligt de boomgaard van de familie Kater met voornamelijk perenbomen en zelfs zonder spoken kan het daar 's avonds behoorlijk donker en geheimzinnig zijn. Peer is Pear in het Engels, angst is Fear: Pear of Fear was geboren!

VERGETEN DOELGROEP In de gemeente wordt al veel georganiseerd voor kinderen tot 12 jaar en volwassenen. De groep die daartussen valt, van ongeveer 12 tot en met 18 jaar, is wat meer op zichzelf aangewezen. De organisatie heeft besloten om juist deze doelgroep mee te nemen op een avontuur om nooit te vergeten. Pear of Fear wacht niet tot eind oktober en vond een passende datum om het evenement te laten plaatsvinden, op vrijdag de dertiende. Hoe mooi is dat?

HORROR MET NOODUITGANG Op de avond zelf verzamelen alle deelnemers bij dorpshuis de Prins Maurits. Van daaruit vertrekken de groepjes een voor een richting de start. Eenmaal in de boomgaard is het donker en staat de groep er alleen voor. Er is een route van circa 3 km uitgestippeld en het is uiteraard geheim wat er allemaal tussen de bomen verstopt zit. Maar je kunt verzekerd zijn van een echte 'horror-experience' in je eigen dorp! Voor mensen die het niet meer trekken onderweg, is er uiteraard een nooduitgang. Aangeraden wordt om oude kleren en laarzen aan te trekken. Er is tenslotte flink wat regen gevallen de laatste weken.

KAARTVERKOOP Met medewerking van een heleboel vrijwilligers en Mart Insing van dorpshuis Prins Maurits kan de tocht vrijdag 13 oktober voor de eerste keer van start gaan. Kaartjes zijn in de voorverkoop voor 3,50 euro verkrijgbaar bij agrarisch centrum Van der Bel en tabak-speciaalzaak Niedorp in Nieuwe Niedorp. Op de avond zelf betaal je 5 euro. Er is wel een maximum aantal deelnemers (150), dus op is op. De organisatie hoopt op een grote opkomst. En bij een groot succes kan het misschien een terugkerend evenement worden met ook een speciale ronde voor volwassenen. Want het blijkt dat ook deze groep wel zin heeft in een avondje griezelen...

AFTERPARTY Na afloop is er in de Prins Maurits een afterparty in stijl, niet alleen voor deelnemers, maar voor iedereen die zin heeft. Verkleden loont de moeite, want om middernacht wordt een prijs uitgereikt voor de mooiste, dan wel griezeligste outfit. Er kan worden 'gegriezeld' tot 3.00 uur. Meer info op Facebook en Instagram: PearofFear.