• De vrijwiligers in de bunker, vanaf links: Jack van de Ree, Jacco Hes, Lucas Dekker en André de Vries. Chris Poort ontbreekt op de foto.

    Marc Moussault

Imposante bunker te bezichtigen tijdens Open Monumentendag

JULIANADORP André de Vries uit Anna Paulowna had altijd al interesse in bunkers. In 2014 kreeg hij de sleutel van de gigantische M219 in Julianadorp en sindsdien is hij met een groep vrijwilligers bezig de bunker in te richten als museum en geschikt te maken voor publiek. Komend weekend, tijdens de Open Monumentendagen, kan de bunker gratis worden bezichtigd.

Marijke Hendriks

Samen met zijn maat Jack van de Ree, ook uit Anna Paulowna, en nog wat vrienden ging André aan de slag in de bunker, die valt onder de stichting Stelling Den Helder. "Ik kon me voorstellen dat er een beetje zand in lag, maar wat we daar aantroffen sloeg alles. Het heeft ons twee jaar gekost om al het zand en puin eruit te krijgen. We zijn als een stelletje gekken bezig geweest om het zo ver te krijgen en ik ben iedereen die heeft geholpen daar heel dankbaar voor. We werken nu nog met z'n vijven in de bunker. Jack en ik en Chris Poort uit Anna Paulowna, Jacco Hes uit Petten en sinds kort hebben we er een jonge knaap van 14 bij: Lucas Dekker uit Julianadorp. We kunnen wel wat meer vrijwilligers gebruiken voor onderhoudsklusjes en rondleidingen."

KANONNEN De bunker is onderdeel van de Seeziel Batterie Zanddijk, die verscholen ligt in de duinen bij strandopgang De Zandloper. Van de 22 bunkers steken alleen de twee kanon-kazematten van het type M219 nog boven het zand uit. Een van die twee heeft André in beheer. De bunker heeft twee verdiepingen en is 18,6 meter lang, 14,4 meter breed en 9,4 meter hoog. Beneden zijn 9 ruimtes en boven 5. Ronduit spectaculair is de ronde geschutskoepel, door de mannen de 'torenkamer' genoemd.

"De Duitsers zijn in augustus 1944 begonnen met de bouw van de M219's en hebben ze nooit in gebruik kunnen nemen," vertelt André. "De bunkers zijn uniek te noemen omdat er maar twee van zijn gebouwd en die staan allebei hier in Julianadorp. Bovenop de twee bunkers zou een dubbel scheepskanon komen, afkomstig van het slagschip de Gneisenau. We hebben een groot schaalmodel van dat schip, van 1.05 meter, maar dat moeten we nog in elkaar zetten. We hebben al wel een kleiner model staan van de Bismarck. Daar stonden ongeveer dezelfde kanonnen op, dus dat geeft een aardig idee. Op de bovenverdieping van de bunker hebben we al aardig wat spullen staan, gevonden in de bunker of aangeschaft. Het originele luchtfiltersysteem hangt er nog, dat is bouwkundig interessant. Bezoekers kunnen op beide verdiepingen rondlopen. En van beneden kun je zo de toren inkijken. Tijdens de rondleidingen vertellen we het verhaal over de bunker."

André hoopt dat er komend weekend veel mensen komen kijken. "Om de sfeer te proeven en te zien hoe het toen was. Ook aan kinderen willen we erover vertellen, zodat ze begrijpen dat oorlog echt niet leuk is."

INFORMATIE De M219 is zaterdag en zondag open van 10.00 tot 16.00 uur. Vanaf de parkeerplaats bij strandslag De Zandloper staan er borden richting de bunker. De entree is gratis. Er staat wel een donatiepotje, want de spullen die de mannen voor het museum willen kopen, zijn duur. Voor meer informatie: zie Facebook (Seeziel batterie zanddijk).