• Door kinderen voor te lezen, leren ze op een speelse manier meer woordjes.

    Pixabay.com

Gezocht: voorleesvrijwilligers

HOLLANDS KROON Boekjes voorlezen aan je kind. Vanzelfsprekend voor de meeste mensen, maar als je zelf de Nederlandse taal weinig spreekt of leest, kan dit lastig zijn. Humanitas is op zoek naar vrijwilligers die affiniteit hebben met kinderen, van voorlezen houden en 1 à 2 uur per week beschikbaar zijn.

Het voorleesproject van Humanitas is bedoeld voor kinderen van 2 tot en met 12 jaar die nog niet goed Nederlands spreken. Soms doordat de taal nieuw voor ze is en soms doordat ze gewoon nog weinig Nederlands hebben gesproken. Door ze voor te lezen uit kinderboeken, leren ze op een speelse manier meer woordjes. Zo kunnen ze zich in hun omgeving en op school beter redden.

Als vrijwilliger lees je de kinderen gedurende 20 weken thuis voor. Dat is voor hen gezellig en vertrouwd en de ouders leren spelenderwijs met hun kind mee. Het is de bedoeling dat zij het voorlezen uiteindelijk overnemen. Het gaat om gemiddeld twee uur per week, voor de duur van ongeveer een half jaar. Er is ook ruimte voor spelletjes, tekenen en liedjes zingen, steeds met de nadruk op taal. Soms is het kind nog geen lid van de bibliotheek. Dan kun je met toestemming van de ouders het kind lid maken en samen nieuwe boeken uitzoeken. De coördinator van het voorleesproject biedt begeleiding en ondersteuning.

Voorlezen is dankbaar werk. Je helpt niet alleen de kinderen met hun Nederlands. Ook hun ouders krijgen de taal al doende beter onder de knie. Daarmee geef je ze het zelfvertrouwen om hun kind te kunnen helpen.

Voor het aanmelden van kind(eren) of als vrijwilliger: Daniek Peereboom van Humanitas, 06-10947330 of voorlees.kopnh@humanitas.nl.