• Pr-foto

Expositie Laurenskerk valt in de smaak

KOLHORN Nora Muller-van Wel en Rineke Gronert hebben eer van hun gezamenlijke kunstwerk 'Kleur, klei & klank' in de Laurenskerk van Kolhorn. Een kunstwerk, zo kan men de tentoonstelling van schilderijen en kleipotten wel betitelen, omdat beide exposanten er in zijn geslaagd van de expositie onder het rustieke, houten tongewelf een geheel te maken. De uitingen van beide kunstenaars versterken elkaar door een eenvoudige, maar geraffineerde totaalaanpak. Bovendien is het thema water en land, zee en kust zowel Muller-van Wel als Gronert op het lijf geschreven. Dit blijkt bijvoorbeeld uit de manier waarop zij de golven en de branding van de zee met diverse stoffen hebben uitgebeeld. Hun werken lijken voor elkaar gemaakt en passen nagenoeg naadloos bij elkaar, waardoor de vormentaal en de kleuren op doek en paneel en van de klei-objecten elkaar als familie versterken. Bezoekers zijn hierdoor buitengewoon aangenaam verrast en maken van een bezoek een kleine belevenis. Herhaaldelijk blijft men lang 'hangen' en - indien aanwezig - uitvoerig in gesprek met een van de exposanten. Bezoek komt niet alleen uit de buurt, maar ook van heinde en ver, zoals mensen uit Zevenaar en Haren (Gr.) en zelfs uit het Belgische Oostende.

Willem Messchaert

Een kleine, maar aangename verrassing is dat er tijdens de tentoonstelling regelmatig muziek te beluisteren is. Zo wordt er af en toe kort op het Smit-orgel gespeeld en zijn er intermezzo's met trommel, trekzak of trombone. Maar het draait deze drie weken als vanzelfsprekend om de werken van Muller-van Wel en Gronert. Schilderijen die vooral vanuit intuïtie met organische structuren op meest grote doeken zijn gezet. Kleurrijk en met een dromerige sfeer. In deze zelfde sfeer passen de vele kleipotten met hun driedimensionale vormen. Opmerkelijk is dat het kleurgebruik van beide kunstenaars zo goed overeen komt. Menigeen plaatste daarover de afgelopen twee weken complimenterende opmerkingen. Kunst die klinkt en dat geldt met name voor de udu's van Rineke die op deze gebakken klankvazen af en toe een demonstratie geeft. Met recht klinkende kunst.

NOG EEN KLEINE WEEK De tentoonstelling 'Kleur, klei & klank' onder auspiciën van KiK (Kunst in Kolhorn) duurt nog tot en met zondag 18 augustus en is dus nog slechts een kleine week te zien in de mooie, oude dorpskerk van Kolhorn aan het Kerkepad 3. Dat de werken in de smaak vallen, blijkt wel uit het aantal aankopen die reeds zijn gedaan. De expositie is geopend van 11.00 tot 17.00 uur en suppoosten zijn aanwezig voor nadere uitleg. En af en toe zijn de exposanten aanwezig, maar zeker en vast in het laatste weekeinde. Er wordt een entree gevraagd van 1 euro (kinderen gratis) voor het onderhoud van het kerkgebouw.