• Remco Zwart

Column Hanke Prijs

Iedere week geeft gewichtsconsulent en Bodypumpinstructeur Hanke Prijs haar visie op gezond leven, afvallen en bewegen.

Deze week: 'Ik geef je de voorzet, jij kopt-em in'.

Ik duik direct in de verdediging. Want ik wil eerst een illusie wegnemen. Je moet het gewoon echt zelf doen. Ik geef je een prachtige voorzet, jij kopt-em in. Dat is de strategie van afvallen. Of je dat nu in een 1-op-1 begeleiding doet of in een groep.

Voordeel van de laatste? Je 'afval-matties' dagen je uit. Omdat ze misschien net iets meer zijn afgevallen, beter hun best hebben gedaan, meer gesport hebben of niet afgelopen weekend een feestje gevierd hebben.

SMOKKELEN GAAT NIET Maar ze zijn er wel. Met hun resultaten. Smokkelen gaat dus niet. Want ook al is het weegmoment om de hoek in een andere ruimte, de groepsleden delen wel wat het totaal aan afgevallen – en in het slechte geval – aangekomen kilo's is. Dat maakt dat afvallen in groepsverband over het algemeen volgens mij beter werkt dan alleen. Net als sporten. Heb je een maatje, dan haalt die je op. Of jij haalt hem of haar op. Afhaken is minder makkelijk dan als je zelf even geen zin hebt.

DEEL JE SUCCESSEN Vandaar dat ik alleen nog groepen begeleid in het werken naar een gezonde leefstijl. Je motiveert elkaar bij de bijeenkomsten, je deelt je successen, je wisselt je beste ideeën met elkaar uit en zo word je alleen maar wijzer en beter. Dat is het idee erachter.

En daarom hoop ik dat je, als je thuis bent, wel twee keer nadenkt over een heel pak koekjes of slechts eentje bij de koffie 's avonds.

ONDERZOEK WIJST UIT Dat zeg ik niet alleen. Dat heeft onderzoek ook uitgewezen. Onderzoeker Tricia Leahey kwam tot de conclusie: "Mensen om ons heen hebben invloed op ons gedag en gewoontes. Samen afvallen, misschien met een vriendenclub, kan echt werken. Je motiveert elkaar om vol te blijven houden en elkaar verantwoordelijk te houden voor je keuzes. Iemand die echt goed gaat, kan weer invloed hebben op de anderen."

Bedenk alleen heel goed: samen sta je sterk, maar je moet het uiteindelijk zelf doen. En dat is maar goed ook, want het is jouw lijf en jouw leven. Daar komt niemand aan.

Hanke Prijs, gewichtsconsulent

i www.hankeprijs.nl