• De vijf initiatiefnemers, vanaf links: Ralph Deken, Jordi Schotsman, Milou Dalmaijer, Sarina Knappstein (op de schommel) en Ada Jongejan.

    George Stoekenbroek

Opening speeltuin Elshof-Zuid

ANNA PAULOWNA Vijf enthousiaste bewoners van de nieuwe wijk Elshof-Zuid hebben een prachtige, natuurlijke speeltuin gerealiseerd, die zaterdag 13 juli wordt geopend door burgemeester Rian van Dam.

Marijke Hendriks

Elshof-Zuid in Anna Paulowna is een wijk in ontwikkeling. "Ze zijn volop aan het bouwen aan de Ruysdaelllaan, naast MFA De Ontmoeting. Vervolgens gaan ze verder bouwen tot aan de Graslaan," vertelt bewoonster Milou Dalmaijer. "Vijf straten zijn nu bewoond en daar wonen over het algemeen gezinnen met jonge kinderen. En De Elshof is hier, een kleinschalige woonvorm voor mensen met dementie, van woonzorggroep Samen."

Milou was een van de eerste bewoners van Elshof-Zuid, samen met haar man: "Op de brochure van Bouwfonds stond een leuk speeltuintje ingetekend, maar drie jaar later was die er nog steeds niet. Toen ik in verwachting raakte van ons eerste kindje, dacht ik: het zou toch wel leuk zijn als er een speeltuin kwam. Toen heb ik contact opgenomen met de gemeente, die me doorverwees naar Kernbeheer. Die zijn langs geweest en hebben in grote lijnen uitgelegd hoe we dit konden aanpakken. Ik heb toen een oproep geplaatst op de Facebookpagina van Elshof-Zuid, wie het leuk vond om te helpen een speeltuin te realiseren. Ik had al een beetje een plannetje gemaakt, mijn voorkeur ging uit naar 'natuurlijk spelen'.

Buurtbewoners Ralph Deken, Jordi Schotsman, Sarina Knappstein en Ada Jongejan reageerden op de oproep. Milou: "We zijn met z'n vijven aan de slag gegaan en kwamen er al vrij snel achter dat alle neuzen dezelfde richting op stonden. We hebben een aantal speeltuinen bekeken en kwamen uit bij leverancier Boerplay. Die heeft ook Roverseiland in Breezand aangelegd. Boerplay heeft een mooi plan bedacht. Het is een groot terrein van ongeveer 25 bij 75 meter. De straat Biestarwe loopt er rondom. Er zijn twee ingangen en er is een pad aangelegd van nobrecal, een duurzame padverharding. Dit met het oog op de rolstoelen van de oudere mensen in de buurt, maar ook voor de kinderwagens en fietsjes. En er woont een kindje in de buurt dat minder goed ter been is. In het midden is een ovale samenkomplaats met een vogelnestschommel, een klim- en klautertoestel, twee bankjes - een boombank en een los bankje - en een duikelrek. Daar omheen hebben we veel groen gelaten. Mooie, geurende struiken, bomen en planten, maar ook appelboompjes. Een echte beleeftuin waar vlinders en bijtjes rondvliegen. Er is ook een berg met een tunnel erdoor en een glijbaan erop. En er is een klein, natuurlijk doeltje van paaltjes. Dat kunnen de kinderen gebruiken om te voetballen, maar ze kunnen er ook andere dingen mee doen, bijvoorbeeld zich erachter verschuilen. Dat is ook de bedoeling, dat ze hun fantasie gebruiken en dingen ontdekken. Er is een wadi, een natuurlijke speelkuil met een boomstam, zwerfkeien en stapstenen erin. Alle toestellen zijn gemaakt van robiniahout, dat is heel mooi en duurzaam materiaal. Op het terrein is nog ruimte en gras genoeg over voor dingen als een buurtbarbecue. De speeltuin is leuk voor kinderen vanaf 1 jaar tot ongeveer 10 jaar. En natuurlijk is het ook voor de oudere mensen fijn om te genieten van de spelende kinderen."

De vijf initiatiefnemers waren van plan om sponsors te werven om het geld voor de speeltuin bij elkaar te krijgen. Milou: "Maar eerst hebben we het plan voorgelegd aan projectontwikkelaar BPD, voorheen Bouwfonds. We hebben een presentatie gegeven in de MFA en daar waren ze razend enthousiast over. Zij zegden toe dat ze de speeltuin volledig gingen financieren, we hadden een go! Een week later hebben we alles besteld. Vier weken terug is de aanleg begonnen en vorige week was alles af."

De officiële opening is zaterdag 13 juli. Milou: "We beginnen om 9.30 uur en om 10.00 uur komt burgemeester Rian van Dam de speeltuin openen. We hebben een Facebookpagina voor de 'speelbeleeftuin' geopend en gevraagd of bewoners een leuke naam wilden bedenken. Uit de reacties hebben we een naam uitgekozen en op een heel mooi bord gezet. Dat bord wordt zaterdag onthuld door de burgemeester. We hebben flyers in de buurt verspreid voor de opening en die uitnodiging ook op Facebook gezet, dus het wordt hopelijk lekker druk."

Momenteel is de nieuwe aanwinst nog afgezet met lint, om het pas ingezaaide gras een kans te geven. Milou: "Als straks het afzetlint weg is en de speeltuin open gaat, als alles begint te groeien en te bloeien en de kinderen spelen erin… dan hebben we ons doel bereikt. En daar zijn we zeker trots op!"