• De seniorenwoningen krijgen al behoorlijk gestalte.

    Lex Broerse

Nog acht plekken vrij in Polder Hofje

ANNA PAULOWNA Soms heb je dromen die je wakker houden, tot je ze uitvoert. Jennifer Hofmeijer kan weer rustig slapen: haar droom krijgt steeds duidelijker vorm. Iedereen die door de Spoorbuurt in Anna Paulowna rijdt, ziet het verschil. Bouwers rijden af en aan voor Het Polder Hofje. Toekomstige bewoners zijn regelmatig te vinden op de bouwplaats tegenover het NS-station in Anna Paulowna, om de monsterbouw van bouwbedrijf Appelman gade te slaan. De toekomstbestendige huizen zijn voorzien van moderne faciliteiten, waardoor thuis blijven wonen in een riant huis met meerdere verdiepingen geen problemen geeft. Nog 8 zijn er te koop. Maandag 17 september is er een informatieavond.

DUURZAAM De woningen in Het Polder Hofje zijn duurzaam gebouwd. Uiteraard zijn ze goed geïsoleerd en ze beschikken alleen over elektriciteit. "Gas is niet meer van deze tijd," meent initiatiefneemster Jennifer Hofmeijer. "Ik had nog veel verder willen gaan door collectief elektriciteit in te winnen, maar vanuit de overheid wordt dit niet gesteund. Regels en bureaucratie zorgen voor een onmogelijke opgave, iets waar ik behoorlijk van baal." Jennifer heeft haar innovatieve ideeën iets moeten bijstellen. De platte daken, die niet zichtbaar zijn vanaf de straat en vanuit de binnentuin, wil zij volzetten met zonnepanelen. Dan kunnen alle bewoners er de vruchten van plukken. Een minimale maandelijkse nota van de elektriciteitleverancier is fijn voor iedereen. Verder zijn de woningen voorzien van warmtepompen en vloerverwarming op de begane grond. Iedere woning heeft een eigen parkeerplaats, die buiten het hofje ligt. Deze is beveiligd met camera's. Voor de fietsen, e-bikes en boosters is er een collectieve bergruimte. Ook deze wordt beveiligd met camera's en is alleen toegankelijk voor de bewoners.


ZORG Een toekomstbestendig huis is niet alleen een huis met een lift en rolstoelvriendelijk sanitair. Hoe ouder mensen worden, hoe meer kans je hebt op isolement. Het regelen van zorg, wanneer nodig, is ingewikkeld. Thuiszorg, huisartsen, zorgverzekering, wijkverpleging, gemeentelijk WMO zorgloket, zorgverzekeringswet; de burger ziet door de bomen het bos niet meer. Wat een luxe is het dan dat je je daar geen zorgen over hoeft te maken. Jennifer: "Zorg wordt geregeld. Veiligheid, comfort en weten dat je nooit alleen hoeft te zijn. Een samenleving binnen de samenleving; dat er wordt gekeken wat er nodig is om gelukkig te zijn en te blijven. Daarom biedt Het Polder Hofje niet alleen comfort van wonen, maar geeft ondersteuning waar nodig."

HOFJES POPULAIR Er zijn veel hofjes in Nederland. De architectuur van een hofje zorgt ervoor dat er een sociale woonvorm ontstaat. Iedereen heeft de voordeur aan de binnentuin, zodat er sneller contact ontstaat en eerder een gevoel van saamhorigheid. Met de mogelijkheden van innovatieve domotica wordt de veiligheid vergroot. "Veiligheid voor ouderen is tegenwoordig een groot issue," zegt Jennifer. "In Het Polder Hofje streven we naar een hoog veiligheidsniveau, zodat de bewoners met een gerust hart kunnen wonen en leven. Je woont prima op jezelf, maar toch binnen een gemeenschap. Een beetje terug naar de tijd van toen, maar met de moderne mogelijkheden van vandaag de dag. Bewoners van Het Polder Hofje houden de regie en de mogelijkheid om zo lang mogelijk, met als doel tot het eind, in hun eigen woonomgeving te blijven. Zonder zorgen, maar met zorg omgeven."

De oplevering van Het Polder Hofje is naar verwachting eind dit jaar. Maandag 17 september om 19.00 uur is er een informatieavond in restaurant De Polderij aan de Molenvaart 253 in Anna Paulowna. Veel info staat ook op www.polderhofje.nl.