• Mariëlle Poland (rechts) en Mirjam van den Bos-Folkers.

Nieuw: particuliere natuurschool

HOLLANDS KROON In haar schooltijd was Mariëlle Poland vaak ziek. Ziek door het systeem waar ze niet in paste. Buikpijn, hoofdpijn en heel erg vermoeid. Tegenwoordig begeleidt zij in haar praktijk kinderen en volwassenen die vastlopen, in welke zin dan ook. "In het huidige onderwijssysteem zie ik dat een toenemend aantal kinderen met hun ziel onder de arm loopt," vertelt zij. "Net als ik vroeger. Kinderen hebben vaak geen idee waar hun passie en hun talenten liggen."

ANDERS DAN ANDEREN Ook Mirjam van den Bos-Folkers is gegrepen door het onderwijs. Als kind wist ze al dat ze juf wilde worden. Op school vond ze de leerstof erg makkelijk, maar alles er omheen ervoer ze als zeer intens. "Ik voelde me anders dan andere kinderen." Haar hart ligt bij kinderen die iets anders nodig hebben dan meestal wordt aangeboden.

ONBEGREPEN De meeste cliënten die Mariëlle begeleidt, zowel jong als oud, voelen zich onbegrepen: "Ze weten niet meer wie ze zijn en wat ze moeten. Het is schrijnend dat er zo veel jonge kinderen zijn die al 'overspannen' thuis zitten, omdat ze hun draai op school niet kunnen vinden. Dat gevoel herken ik van vroeger. Mijn praktijk bestaat nu zeven jaar en ik voel al een tijdje dat ik voor een nieuwe uitdaging sta. Bovendien vragen ouders al jaren aan mij wanneer ik nu toch eindelijk mijn eigen school ga starten."

ANGSTIG EN BOOS Mirjam heeft ruime ervaring in zowel basis- als speciaal onderwijs. Eerst als leerkracht, later als intern begeleider. Ook zij ziet vooral de kinderen die vastlopen. Die blij binnenkomen in de kleutergroep, maar al snel verdrietig, angstig en boos naar buiten stappen en niet meer naar school willen. "Dit geldt absoluut niet voor elk kind, maar het aantal kinderen dat zich wel op deze manier laat zien, groeit. En dat gaat mij aan het hart," zegt Mirjam. "Ik gun elk kind een onderwijsplek waar het zichzelf kan zijn en zich lekker voelt."

HOOGGEVOELIG "Ons schoolsysteem voedt kinderen vooral cognitief op," aldus Mariëlle. "Het gebruik maken van je emotionele kwaliteiten is er veel minder bij. Daarom raken steeds meer kinderen vaak al op jonge leeftijd overprikkeld. Hooggevoelige kinderen zijn veel stressgevoeliger. Als zij proberen mee te komen in het jachtige tempo van onze maatschappij, worden ze vaak ziek of oververmoeid. Het is van groot belang dat ze leren luisteren naar hun lichaam, hun eigen natuur. Samen met lotgenoten hun eigen weg zoeken, pionieren, hun grenzen leren aangeven, effectief hun rust pakken en contact maken met de natuur."

PARTICULIERE SCHOOL En nu is het dan zo ver. Mariëlle en Mirjam openen per 7 mei 2018 een nieuwe, particuliere school, in samenwerking met Animus Dagbesteding. Het eerste jaar met maximaal één groep met hooguit zestien kinderen. Mariëlle: "We geloven in de kracht van kleinschalige groepen, kindgericht onderwijs, een leeftijdsmix, geen verplichte toetsen en aandacht voor de eigenheid van kinderen. Wij worden niet door de overheid gesubsidieerd. Dat betekent dat ouders zelf voor het lesgeld moeten opdraaien."

HEERLIJKE LOCATIE Animus Natuurschool heeft een heerlijke locatie aan Kreil 30 in Barsingerhorn, met een tuin en een natuurgebied om de hoek. Mirjam en Mariëlle voelen elkaar haarfijn aan en gaan de school samen leiden, met hulp van onderwijsassistent, bioloog en docent Alex Kooy. Naast rekenen, lezen en het behalen van de kerndoelen gaan de kinderen onder meer de natuur in, werken in de moestuin, koken, timmeren, een biologische winkel runnen, aan yoga, sport en spel doen en creatief aan de slag.

INFORMATIEAVONDEN Op 29 januari en 12 februari zijn er informatieavonden waarop ouders alles aan de weet kunnen komen over de nieuwe school. Aanmelden hiervoor kan via info@zilverenmaanvlinder.nl.