• Marjolein Zuidema beleefde een mooie eerste zondagmiddag in Den Oever.

    Henk Cornelissen

Negentienjarige neemt ijskar over

Henk Cornelissen

DEN OEVER Ze zou op 1 april beginnen, maar het was op Eerste Paasdag nog te koud om haar standplaats aan de Havenweg in te nemen en het ijs is puur natuur, dus maar beperkt houdbaar. Veel volk was er inderdaad nog niet op de been in Den Oever. Maar afgelopen zondag stond Marjolein Zuidema er dan eindelijk. De negentienjarige Wieringerwerfse heeft de ijskar van Peer Baltus overgenomen. De naam, De Toffe Peer, is gehandhaafd.

STOER Je kunt zeggen dat ondernemen haar, als dochter van een garagehouder, in het bloed zit, maar je moet het dan nog maar doen, als negentienjarige. "Ik vind het wel stoer," zegt Baltus, die node afstand heeft gedaan van zijn ijskar. In 2015 betrok hij zijn standplaats aan de inrit van het busstation. "Ik vond het hartstikke leuk om te doen en heb er een leuke zaak mee opgebouwd, maar ik heb het te druk gekregen. Mijn touringcarbedrijf groeit en wordt uitgebreid met een vierde bus. Daarnaast werk ik als projectleider in de land- en tuinbouw en heb ik een gezin met jonge kinderen. En er zit meer potentie in deze ijskar dan alleen op zondagmiddag ergens staan."

UITBREIDING Dat vindt Marjolein ook. Ze zoekt daarom naar een tweede standplaats. Veel meer kan het nog niet zijn, want de Wieringermeerse zit in het derde jaar van haar opleiding tot verpleegkundige. Ze heeft in de afgelopen twee zomers voor De Toffe Peer gewerkt. Ze is een van zijn 'ijsmeiden', zoals Baltus zijn medewerksters placht te noemen. Toen hij in hun aanwezigheid speelde met de gedachte de kar van de hand te doen, was Marjolein degene die toehapte. "Je moet hiervoor meer kunnen dan ijs scheppen," zegt Peer. "Zij kan met de kar rijden en heeft opslagruimte thuis."

NATUURPRODUCT Om meer te weten te komen van het ijs dat De Toffe Peer verkoopt, heeft Marjolein een dag meegedraaid in de fabriek van de oorspronkelijk Italiaanse familie Granucci. Deze leveranciers werken volgens een tachtig jaar oud familierecept. Baltus leerde hen kennen in zijn studententijd. "Sindsdien heb ik nooit meer zo lekker ijs gegeten," zegt hij, "ook niet in Italië zelf." Marjolein staat, ijs en weder dienende, 's zondags van 13.30 tot 19.00 uur aan de Havenweg in Den Oever.