• Sifu Jan Plomp doet voor en de leerlingen volgen.

    Oscar Blom

Komende zondag open dag om kennis te maken met Tai Chi en Qi Gong

DEN HELDER OKK in Den Helder opent zondag 25 november haar deuren om belangstellenden kennis te laten maken met Tai Chi en Qi Gong. "De sport heet eigenlijk Taij Chi Quan, maar vaak wordt alleen over Tai Chi gesproken, legt Sifu (trainer) Jan Plomp uit.

"Quan betekent vuist in het Chinees en wijst ernaar dat Tai Chi Quan een vechtsport is. En Qi Gong is een onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde. Het doel is het verbeteren van kwaliteit van leven, zowel geestelijk als lichamelijk. We hebben hier te maken met bewegingen in combinatie met ademhaling, meditatie en visualisatie. De oefeningen kunnen vanuit stilstand en in beweging uitgevoerd worden."

ONTSPANNING OF ZELFVERDEDIGING De sport kan variëren van ontspanningsvorm tot zelfverdediging. ,,Je leert eerst de vorm, daarna ga je met een partner oefenen en worden de aangeleerde oefeningen omgezet in aanvals- en verdedigingsbewegingen. Op het moment dat je de aangeleerde bewegingen in de praktijk gaat brengen, wordt het een zelfverdedigingssport."


KATA'S De deelnemers bij OKK, de oudste is 82 en de jongste is 15 jaar, leren de bewegingen door middel van kata's. "Deze bewegingen leer je eerst langzaam aan. Er is een vastgestelde volgorde waarbij rekening wordt gehouden met meerdere tegenstanders en dat 'het gevecht' op een bepaalde manier gestoeld op ervaring zal plaatsvinden."


VOORDELEN Sifu Jan Plomp denkt dat beide sporten je veel voordelen kunnen brengen. ,,Als Tai Chi en Qi Gong op de werkvloer in Nederland geïntroduceerd kan worden, zou dat een heleboel schelen wat betreft het aantal burn-outs. Ik zet de deur op een kier, je moet zelf de deur verder open maken om de voordelen van Tai Chi en Qi Gong te ontdekken. Het enige wat van jou wordt verwacht is inzet en tijd."

Het beoefenen van Tai Chi of Qi Gong maakt mensen mentaal sterker, benadrukt de trainer. Beoefenaarster Lenie Blok, 67 jaar. ,,Tai Chi of Qi Gong heeft op mij een rustgevende werking. Om de vormen goed te kunnen doen, moet je je echt concentreren op de bewegingen en is er weinig plaats om je druk te maken om andere dingen. Vroeger had ik nooit gedacht dat ik ooit aan een demonstratie of een wedstrijd zou durven meedoen, nu heb ik dat toch meerdere malen mogen doen."
Beoefenaars voelen ook de invloed van de sporten op de fysieke gezondheid. Coby Blom; ,, Ik merk aan mijn lijf dat ik soepeler en sterker ben geworden. Mijn balans wordt beter door de bewegingen van Tai Chi. Het is wel doorzetten want ik twijfelde heel vaak of ik het ooit wel kon onthouden. Maar van Sifu Jan heb ik geleerd dat het echt gaat lukken! Hoe fijn is het dan als ik een vorm helemaal doorloop en daar de ontspanning in vind."

ONTSPANNING DOOR INSPANNING Marriet Nanning raadt iedereen Tai Chi aan. "Neem de stap om Tai Chi te beoefenen. Iedereen kan het doen, ongeacht je leeftijd, jong of oud. Het geeft je kracht en balans, spieren en gewrichten blijven soepel en beweeglijk. Door de inspanning ontstaat er ontspanning. Na een lesavond ga ik met een voldaan gevoel naar huis. Laat je verrassen wat Tai Chi voor je kan betekenen."

Geïnteresseerden zijn zondag 25 november vanaf 14.00 uur welkom op de Marsdiepstraat 282 in Den Helder. Kom kennismaken met Tai Chi en Qi Gong.