• Eigen foto

Kolhorn jubileert voort

Willem Messchaert

KOLHORN De zeilwedstrijden met historische vissersschepen op het Kolhornerdiep zijn nog niet afgerond (zie voorpagina) of de volgende activiteiten binnen het 600-jarig bestaan van het o zo mooie Kolhorn staan alweer op het programma.

PRESENTATIE VERENIGINGEN Zaterdag 7 juli presenteren nagenoeg alle verenigingen en clubs zich van 11.00 tot 15.00 uur in en rond dorpshuis 'De Nieuwe Horn' en Laurenskerk. Gewoon om aan elkaar, aan alle dorpsbewoners en speciaal alle nieuwkomers te laten zien waarin een mens in Kolhorn allemaal kan participeren. Sport, spel en cultuur. Als vorm is gekozen voor een soort 'open clubhuis' waarvoor de dorpshuiskerk zijn deuren en ramen wijd open zet. Tijdens 'Kolhorn presenteert zich' krijgt men een overzicht van alle dorpsactiviteiten. En dat is absoluut niet weinig.

PROGRAMMA De sportclubs zijn present en er kan worden gevoetbald, gehandbald en gebiljart en ook de fitnessapparaten wachten op een nadere kennismaking. Zanglust en Kolhorn Vooruit tonen hun activiteiten met bewegende beelden en harmonie De Eendracht blaast een vrolijk deuntje mee. De EHBO en de Vrouwen van Nu zijn er voor meer serieuze zaken, terwijl onder andere de seniorensoos en de WAO-belangengroep zorgen voor ontspanning met sjoelbak en kaartspel. Voor mensen met tekentalent is de schildersclub aanwezig, voor mensen die hun stem willen gebruiken Lydia de Wit van Innerguiding en voor de echte boekenwurm staat de dorpsbibliotheek rug aan rug klaar. Kerk en Horn zetten hun deuren wijd open voor dit vrolijke en sportieve dagdeel. Voor koffie en thee wordt gezorgd.

VERGULDE WINDVAAN Maandag 9 juli wordt de anderhalf jaar durende restauratie aan de Laurenskerk afgerond. Om dit te vieren komt burgemeester Jaap Nawijn de opnieuw vergulde windvaan bovenop het schip van de kerk plaatsen. Dat gebeurt om 15.30 uur. De windvaan, die de vorm heeft van een zeilend scheepje (je hebt als dorp tenslotte een maritieme geschiedenis), zou aanvankelijk weer zwart geschilderd worden herplaatst. Maar onderzoek toonde aan dat het scheepje bij de herbouw in 1792 oorspronkelijk was verguld. Toen het plaatselijke schildersbedrijf Kooijman aanbood tegen materiaalkosten de klus te willen klaren, verklaarde de Stichting Oud Kolhorn zich onmiddellijk bereid deze kosten te vergoeden. Een geweldige geste, want nu kon de windvaan weer verguld terug op het dak van de Laurenskerk en juist in het jubileumjaar. Windvaan en Kolhorn verguld. De burgemeester plaatst dit blinkende hoogtepunt onder toeziend oog van buurtbewoners, vrijwilligers en alle subsidiegevers (zoals de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, provincie Noord-Holland en het Prins Bernard Cultuurfonds) en sponsors als spreekwoordelijke kers op de restauratietaart. Odwin Ralling voerde voor het stichtingsbestuur de directie en Bouwbedrijf Hoorn80 voerde de restauratie aangenaam vakkundig uit. Hoorn80 stelt ook de kraan beschikbaar om de windvaan naar de top te kunnen hijsen, zodat heel Kolhorn straks weer weet uit welke hoek de wind waait. En vanaf nu voor altijd verguld bovendien.