Kleindierenshow in Hippolytushoef

HIPPOLYTUSHOEF "Ik heb zelfs een keer een koninklijke eremedaille in ontvangst mogen nemen", vertelt Ton Kortekaas uit Anna Paulowna trots als hem gevraagd wordt of hij vaak in de prijzen valt. De inhoud van de prijzenkast en de vele rozetten die aan de muur prijken, liegen er inderdaad niet om. Ton is bestuurslid van Kleindiersportvereniging Nut en Genoegen en neemt ook dit jaar weer deel aan de door deze vereniging georganiseerde Wieringerlandshow. "Ik doe nu zo'n 10 tot 15 jaar mee, ik weet het geeneens meer precies".

Door: Charlotte Phebe Post

KIPPENRASSEN Op de tentoonstelling worden verschillende kleindieren geshowd en gekeurd, zoals konijnen, kippen, eenden, cavia's, duiven, kwartels, fazanten en parelhoenders. De keuze van Ton valt al vele jaren op de kip; hij heeft momenteel vier kippenrassen rondlopen, waaronder de Orpington Buff. Ze zijn gehuisvest in zelfgebouwde en zeer goed onderhouden onderkomens in de tuin van Ton. Daarnaast heeft hij nog een mooie volière met gezellig kwetterende tropische vogeltjes en zelfs een flink aantal bijenkasten staan. De zuivere bijenhoning die uit deze kasten gehaald wordt, is te koop bij de woning van Ton en zijn vrouw aan de Kleiweg 24 in Anna Paulowna.

SHOWKLAAR MAKEN Om de kippen er op de dag van de show extra mooi uit te laten zien, worden ze lekker gewassen en geföhnd en worden de lelletjes en de kam ingesmeerd met babyolie. De hennen worden het grootste gedeelte van het jaar overigens gescheiden gehouden van de hanen. Pas tegen het voorjaar mogen ze weer even bij elkaar om hun ding te doen. "Dit is omdat de hanen nogal tekeer kunnen gaan en hierbij kunnen ze het verenkleed van de hen ernstig beschadigen. Met zo'n gehavende kip hoef je natuurlijk niet aan te komen op een tentoonstelling."

ÉÉNDAGSSHOW In tegenstelling tot voorgaande jaren wordt de hele Wieringerlandshow dit jaar op één dag gehouden. "Dit is om de kosten een beetje onder controle te houden", verklaart Ton. Het belooft hoe dan ook weer een gezellig en drukbezocht evenement te worden; er hebben zich meer dan 100 deelnemers ingeschreven, met in totaal ongeveer 600 dieren. Publiek is uiteraard van harte welkom: "Het is voor zowel kinderen als volwassenen ontzettend leuk en leerzaam om een kijkje te komen nemen."

NOG ALTIJD POPULAIR Er is nog steeds veel animo voor het houden, fokken en showen van kleindieren. Van klein tot groot, van jong tot oud; niet alleen de dieren zijn van diverse pluimage. "Neem nu ons jongste jeugdlid Kyano van 6 jaar die hartstikke enthousiast bezig is met zijn konijnen, dat is toch geweldig!"

INFORMATIE De Wieringerlandshow is zaterdag 11 november in de manege van de Wironruiters aan de Lonjeweg 1 in Hippolytushoef. Publiek is van harte welkom van 9.00 tot 18.00 uur. De prijsuitreiking zal plaatsvinden rond 16.00 uur. De entree voor volwassenen bedraagt 2 euro en voor kinderen vanaf 12 jaar 1 euro. Kijk voor meer info op de website www.wieringerlandshow.nl.