• Melany (3e van links, onderste rij) met de Dam tot Dam loop crew van vorig jaar. - Hiermee zamelen we geld in voor nieuwe initiatieven en hulp aan lotgenoten. -

    Melany Brunings

Kinderwensbloggers.com trekt duizenden bezoekers per maand

Maureen Bakker

LUTJEWINKEL Zeventien jaar lang had ze een kinderwens. Toen die eindelijk vervuld was, wilde Melany Brunings uit Lutjewinkel haar ervaringen delen. Kinderwensbloggers.com trekt nu minstens 10.000 bezoekers per maand.

Wist Melany veel dat dit in drie jaar zou uitgroeien tot bijna een dagtaak? "En dat terwijl ik helemaal niet ambitieus was. Ik wilde gewoon een kind. Als dat makkelijk was gegaan, had ik nu waarschijnlijk vooral koekjes gebakken en in mijn moestuin gewied."

KINDERWENSEN IN ALLE VORMEN Hoe is dat succes te verklaren? Melany: "Onvruchtbaarheid is een groeiend probleem. Mensen stellen het krijgen van een kind uit, en gezondheid speelt een grote rol. Bij mannen en vrouwen. Kinderwensbloggers is een verzamelplek voor mensen die schrijven over het vervullen van hun kinderwens. Mannen en vrouwen delen hun verhaal. We brengen zo de problematiek rondom vruchtbaarheid onder de aandacht." Het gaat niet alleen over ongewenste kinderloosheid: er zijn véél meer vormen van kinderwensen. En lang niet alle zijn een medisch probleem: "Geen kinderen krijgen omdat je partner het niet wil, roze gezinnen, een abortus of sterilisatie op jonge leeftijd, een tweeling waarvan er één in de buik overlijdt.. Zo kan ik vele voorbeelden noemen. Er zijn niet twee verhalen hetzelfde. Weet je dat één op de zes mensen te maken krijgt met een onvervulde kinderwens en één op de vier met een miskraam? Ook in deze regio, dat weet ik zeker."

TABOE EN SCHAAMTE Melany wil met alle verhalen en feiten op Kinderwensbloggers het onderwerp uit de taboesfeer halen. "Er bestaat nog veel schaamte en er zijn vooroordelen. Iemand bij wie de tweede zwangerschap uitblijft, hoort misschien in de omgeving dat diegene blij moet zijn met één gezond kind." Waar mogelijk wordt er medische informatie bij gezocht en worden specialisten geraadpleegd. Maar dat kan niet altijd: "Niet alles wat op mijn site staat, is wetenschappelijk te verklaren, maar de blogs zijn echte verhalen, uit het leven gegrepen. Ik wil complete informatie bieden. Ikzelf hoorde destijds alleen wat mijn artsen konden doen; opties buiten het ziekenhuis of in het buitenland kwamen niet ter sprake. Voor mij staat vast dat er wonderen gebeuren. Tegen alle medische verwachtingen in worden mensen soms toch zwanger. Niemand die het kan verklaren. Ook die verhalen vind je terug op mijn website", aldus Melany.

WONDER Zij kan het weten. Het liefst wilde zij op haar 25ste al een kind, maar haar vriend was er niet klaar voor: dat kwam pas na een jaar of zeven. Toen lukte het niet. Melany: "De arts zei: 'We doen een Ivf'je'. Maar dat was nog niet zo makkelijk. We deden een hele reeks pogingen, in Nederland en Duitsland en toen raakte ik eindelijk zwanger." Maar door alle stress van de afgelopen jaren was Melany verzwakt. Haar kindje verloor ze na zestien weken zwangerschap. Een diep dal volgde. Eiceldonatie was voor haar geen optie. Toen zei haar man: 'Melany, we gaan weer even focussen op onszelf en onze eigen gezondheid.' Melany ging anders eten, gezonder leven. Haar levenslust kwam terug en toen, op haar 43ste, na tien jaren van ivf-pogingen, was ze ineens, spontaan zwanger. Zoontje Melle (nu 4) kwam gezond ter wereld.

ELK VERHAAL UNIEK Tijdens haar lange traject voelde Melany soms bitterheid. Was er weer iemand zwanger in haar omgeving. "Maar ik realiseerde me dat negativiteit me niet zou helpen aan een kindje. Dus ik heb alle kinderen in mijn omgeving altijd omarmd." Toen Melle was geboren, was de behoefte groot om haar verhaal met anderen te delen. Melany: "Ik ben een deler en er was een grote leegte in informatie over het onderwerp. Artsen benaderen het vanuit hun medische professie en volgen een protocol, maar elk verhaal is maatwerk. Een kinderwens omvat zoveel meer dan alleen technische handelingen van bijvoorbeeld hormonen spuiten. Het beheerst je leven. Daarover vond ik maar weinig informatie." Kinderwensbloggers plaatst bijna elk verhaal en waar het kan zoekt Melany de feiten erbij: "Vertelt iemand over een ivf-behandeling in Spanje? Dan zoek ik informatie over de kliniek erbij." Kinderwensbloggers heeft over geen enkel verhaal een oordeel, maar één ding geeft Melany graag mee: "Stel je kinderwens niet te lang uit. We leven met zijn allen een maakbaar leven, waarin alles mogelijk lijkt, maar dit blijft toch een stukje natuur waar we niets over te zeggen hebben."

VOLGENDE FASE Kinderwensbloggers zit nu aan een plafond: er zijn diverse vrijwilligers bij betrokken, maar zonder extra middelen kan het platform niet verder groeien. Melany doet er dan ook alles aan om steun en financiën te zoeken. Zo loopt ze ook dit jaar weer mee met de Dam tot Dam loop. Meer informatie via www.kinderwensbloggers.com.