• Auteur Jan Oostindie met zijn nieuwste boek 'Leven in reservetijd'.

    Paula Seijbel

Jan Oostindie schrijft over zijn ervaringen met kanker

Paula Seijbel

WINKEL In 2014 kreeg Jan Oostindie (71) de boodschap uitgezaaide darmkanker met nog een levensduur van drie maanden. Inmiddels is Oostindie vier jaar en 48 chemokuren verder en heeft hij nog een goede kwaliteit van leven. "Ik ben en wil niet de hele dag met mijn ziekte bezig zijn".

Jan Oostindie kan beeldend vertellen en schrijft graag. Hij heeft al meerdere verhalenbundels op zijn naam staan. Tijdens de periode van ziek zijn heeft hij twee boeken uitgegeven waarin hij zijn ervaringen deelt met lezers over de ernstige vorm van kanker die bij hem is vastgesteld en hoe hij hiermee omgaat. "Naar gelang ik schreef en de kuren steeds meer aansloegen, begon ik te geloven dat ik de strijd met de kanker, de sluipmoordenaar in mijn lichaam, ging winnen". Dat werd uiteindelijk ook de titel van zijn vorige boek. Zijn nieuwste boek 'Leven in reservetijd' is het vervolg hierop. Hierin wil Oostindie het taboe over kanker de wereld uit hebben en kanker bespreekbaar maken. ''Dat voorkomt dat je in een sociaal isolement raakt. Dat is ook altijd de doelstelling van mijn twee laatste boeken geweest".

ENERGIE 'Leven in reservetijd' begint met een doortastend citaat. "Hoe ga je om met een leven in reservetijd, zowel tijdens de behandelingen als daarna. Je kunt de strijd winnen of verliezen; een gelijkspel is er niet". Op de voorkant een foto van Oostindie op de fiets. "Ik heb bewust voor deze foto gekozen om aan te tonen dat je mentaal maar ook fysiek sterk moet zijn. Uitermate belangrijk. De kuren vreten energie".

In 'Leven in reservetijd' vertelt Oostidie over zijn ervaringen tijdens de chemokuren en over de periode dat hij kankervrij was. "Dat was driekwart jaar. Toen stak de kanker weer de kop op". Tevens wordt aandacht besteed aan ziekteverschijnselen, de omgang met de ziekte en de wereld eromheen. Daardoor is 'Leven in reservetijd' zeer bruikbaar voor patiënt én de omgeving. Ook basisthema's als vriendschap, ervaringen en angsten worden door Oostindie in het boek aangehaald. "Het is confronterend om een levensbedreigende ziekte te hebben. Om je eigen sterfelijkheid onder ogen te moeten zien". Desondanks is de toon van het boek positief en opbeurend. "In dit boek probeer ik een goed inzicht te geven in wat je te wachten staat als je kanker krijgt en op welke wijze je ermee kan omgaan in de tijd die nog resteert. Geen angst hebben, angst is een slechte raadgever".

De opbrengst van het boek komt ten goede aan stichting Oncocare voor het kankeronderzoek van de Noordwest Ziekenhuisgroep locatie Alkmaar. Oostindie koos voor dit ziekenhuis gezien zijn zeer goede ervaringen: "Het gehele oncologische team en in het bijzonder internist oncoloog dr. Hendriks zijn zeer bekwaam. Dr. Hendriks heeft het steeds bij het rechte eind gehad. Dankzij hem ben ik er nog".

Het boek kost slechts 9,95 euro. Met dank aan Uitgeverij Gigaboek die het boek tegen kostprijs heeft gemaakt. De omslagfoto is gesponsord door FotoMo Monique Slaman. Het boek is bij iedere boekhandel te koop of te bestellen: ISBN 978-908548406-6. Er kunnen nog gesigneerde exemplaren worden afgehaald bij Jan Oostindie, tel. 0224-542390.