• Rutger Jan Bredewold in zijn atelier in Haringhuizen.

    Sylvia Buczynski

Het onbegrensde ideeënrijk van Rutger Jan Bredewold

HARINGHUIZEN De activiteiten van Rutger Jan Bredewold in een krantenartikel bundelen is ongeveer hetzelfde als met een vangnetje de grote zee op gaan. Als de kunstenaar uit Haringhuizen aan het woord is, schudden creativiteit en non-conformisme elkaar vrolijk de hand. Grenzeloos kleurrijk.

Hans Duin

THEEMS Kijken. Als je naar Bredewold luistert, leer je anders kijken. Een les om levenslang van te genieten.

Maar de docent aan het Regius merkt het zelf ook voortdurend. Nieuwe perspectieven als uitdaging: "Ik hou van steden. Heb Maastricht en Londen geschilderd. En nu Amsterdam. Zo grappig: als je bij eb over de Theems vaart, zie je ineens een andere stad. Je kijkt als het ware onder de rokken van de metropool. Dat levert nieuwe beelden, andere schilderijen op."

HORTUS Amsterdam? "Heerlijk om te doen. Ik ben er geboren. Mijn ouders zijn er opgegroeid. Ik voel het ook als een hommage aan mijn overleden moeder. Ik zoek de plekjes op waar mijn vader en moeder hebben geleefd, elkaar hebben ontmoet. Waar ik als klein jongetje heb leren lopen. De Hortus, de Brouwersgracht. Het is fijn om zo dicht bij je wortels te komen. Het uiteindelijke doel is om, als ik het project over een aantal jaren heb afgerond, een grote expositie te houden in Artis, vlakbij de plek waar mijn grootouders woonden."

EXPOSITIE Maar hoe werkt dat dan? "Ik denk dat ik in Amsterdam uiteindelijk op dertig schilderijen uitkom. In Londen waren dat er tachtig, in Maastricht vijfhonderd. Voor het werk, dat ik nu in Mokum maak, is een flinke belangstelling. Het verkoopt lekker. Ik verwacht dat de eigenaren te zijner tijd best bereid zijn hun eigendom voor even ter beschikking te stellen voor de expositie. Dat is toch mijn ervaring: er wordt goed gezorgd voor mijn werk. Soms kom ik in Utrecht iets tegen, wat ik in Maastricht verwachtte en dan zie ik, dat het ok is. Best een kick, natuurlijk."

NOORDERHAVEN Bredewold praat met veel meer dan gemiddelde toewijding over het project, dat hij samen met beeldhouwer Rob Glas op Noorderhaven doet: "Toegepaste kunst voor meervoudig gehandicapten. Grote stalen beelden als wegwijzer. De cliëntenraad mag zeggen wat voor afbeelding er bij welk gebouw komt en wij maken het. In een mooie artistieke vorm die de bewoners duidelijkheid geeft. De samenwerking, met zijn allen werken aan een gezamenlijk doel, elkaar inspireren. Het maakt het allemaal zo boeiend, zo inspirerend, Dat geldt natuurlijk ook voor mijn werk op school, met de leerlingen. Ik doe dat al tientallen jaren en het blijft mooi."

IJKPUNTEN Voortdurend komen er projecten en plannen voorbij op de meest uiteenlopende gebieden. Met ook vaste ijkpunten, als de Kroniek van de Folklore, de Kakelepost, Heemzorg en nog vele andere bladen. Bredewold en partner Sylvia Buczynski verzorgen het met de grootste toewijding. Met een liefderijke knipoog naar dé stad: "De charme van de stad is dat we elkaar nog steeds weten te vinden als het leuk en/of nodig is."