• Deelnemer Dré Bontekoning uit Nieuwe Niedorp met een prijswinnende voedster van het ras Alaska. (Foto: Marc Moussault)

    Marc Moussault

Grote tentoonstelling kleindieren

Deelnemers uit de hele provincie

WINKEL De Niedorphal in Winkel is zaterdag 9 en zondag 10 december gevuld met een groot aantal hoenders, watervogels, duiven, pelsdieren en cavia's. Noord-Hollandse fokkers zenden hun beste dieren in voor de provinciale bondstentoonstelling van kleindieren. Inzet: de titel Noord-Hollands kampioen in de verschillende diergroepen. Op eerdere tentoonstellingen heeft al een voorselectie plaatsgehad.

MINUTIEUS ONDERZOEK Dit jaar hebben kleindierhouders uit de hele provincie zo'n 300 konijnen, 50 cavia's, 430 hoenders, water- en siervogels en 170 sierduiven ingeschreven. Al deze dieren worden zaterdag aan een minutieus onderzoek onderworpen door vaklui, die zullen beoordelen of ze voldoen aan de kenmerken van hun ras. Dit alles wordt schriftelijk vastgelegd op de beoordelingskaart. Voor het eerst mogen toeschouwers dit jaar getuige zijn van deze keuring. De prijsuitreiking is zondag om 14.00 uur. Jongeren onder 17 jaar doen mee met de officiële show, maar krijgen ook extra aandacht in een onderlinge jeugdshow. Daarnaast kunnen ze zondagmiddag deelnemen aan een workshop.

HANENKRAAIWEDSTRIJD Als bijzondere attractie wordt zondagmorgen om 11.00 uur een hanenkraaiwedstrijd gehouden. De eigenaar van de haan die in een korte tijdsperiode de meeste keren heeft gekraaid, wint zijn ronde en neemt het op tegen de winnaar van de andere ronde.

BIJZONDERE DIERSOORTEN Had tot halfweg de vorige eeuw bijna elk gezin wel mogelijkheden om enkele konijnen, kippen of een geit te houden om te voorzien in melk, vlees en eieren, tegenwoordig is hier vrijwel geen mogelijkheid meer voor. Woonomstandigheden en toegenomen welvaart die ons vaker naar verre oorden laat reizen, beperken mensen in hun mogelijkheden om voor deze hobby aan huis te kiezen. Gevolg hiervan is dat een aantal eertijds nuttige dan wel cultureel waardevolle of oogstrelende diersoorten vrijwel zijn verdwenen. De kleindiersport probeert deze rassen in stand te houden door ze te fokken en onder de aandacht te brengen.

ETALAGE Voor dierenliefhebbers en andere geïnteresseerden is het alleszins de moeite waard om deze etalage van de in Noord-Holland gehouden kleindieren te bezoeken. Een uitstekende gelegenheid ook om ervaren personen te raadplegen, als u vragen heeft. Voor bezoekers die graag een gokje wagen, is er een rijkgevulde tombola en wie een gezellig avondje bingo wil spelen, kan zaterdagavond vanaf 20.00 uur zijn of haar hart ophalen in de kantine van de Niedorphal, waar onder leiding van Ruilof Linstra wordt gespeeld om een speenvarken, of de waarde ervan als vleespakket. Daarnaast zijn er nog veel andere aantrekkelijke prijzen.

EXPOSITIE EN KNUFFELHOEK Als extra attractie exposeren Tinie Koomen uit Winkel en haar leerlingen rond het thema 'Dier in de kunst'. Zaterdag zijn enkele kunstenaars in de tentoonstellingszaal aan het werk te zien. Er is ook gelegenheid om kunstwerken aan te schaffen. Voor de kleintjes is een speciale hoek ingericht waar ze, onder toezicht, konijnen mogen aaien.

De tentoonstelling is open op zaterdag van 10.00 tot 22.00 uur en zondag van 10.00 tot 16.30 uur.