• De opruimhelden van 2017. Rechts voor Arnoud Blijdorp met zoon Julian.

    Archieffoto 2017

Grote opruimactie: help mee!

ANNA PAULOWNA "Overal om ons heen is zwerfafval. Ik maak me daar druk om," aldus Arnoud Blijdorp. Voor de tweede keer organiseert hij op Landelijke Opschoondag, zaterdag 24 maart, een grote schoonmaakactie in Anna Paulowna. Vorig jaar kreeg hij ruim 25 enthousiaste mensen op de been, die een verbazingwekkende hoeveelheid plastic, blikjes, papier en andere rotzooi verzamelden in de dorpskern.

PROBLEEM GROEIT "Plastic is inmiddels overal terug te vinden," vertelt Arnoud. "In de oceanen, in de lichamen van dode dieren... En het probleem groeit met de dag. Daar maak ik me zorgen over. Daarnaast wil ik laten zien dat zwerfafval opruimen absoluut niet vies is of veel tijd hoeft te kosten. Het is juist heerlijk en gezond om even lekker naar buiten te gaan en jezelf verdienstelijk te maken. Want wie wil er nu wonen in een straat of omgeving vol rommel?"

INSPIREREND Vorig jaar kwam de actie in korte tijd tot stand. Arnoud: "We hadden fantastisch weer en met een grote groep enthousiastelingen hebben we veel zwerfafval verzameld. Van de deelnemers hoorde ik veel inspirerende berichten. 'Dit moeten we vaker doen', zeiden ze en: 'Wat geeft het een goed gevoel om rotzooi op te ruimen'. Het was een schitterende actie, die ik graag wil herhalen!"

STATIEGELD Er is inmiddels een jaar voorbij, maar de toestand is er niet beter op geworden. Ook niet in Anna Paulowna: "Zwerfafval is overal een steeds groter probleem. Er ligt onnoemelijk veel plastic, blik, flesjes en andere rotzooi. Gelukkig zijn er inmiddels ook op hoog niveau, onder andere in het Europees Parlement, gesprekken gaande over het aanpakken van de almaar groeiende plasticberg. En in Nederland wordt de discussie over statiegeld op plastic flessen en blik steeds luider. Donderdag 25 januari besluit onze gemeenteraad of Hollands Kroon zich aansluit bij de Statiegeld Alliantie."

ÉÉN ZWERFIE PER DAG Arnoud steekt zelf regelmatig de handen uit de mouwen: "Ik heb mezelf tot doel gesteld om iedere dag minimaal één 'zwerfie' op te ruimen. Zo noemen opruimers zwerfafval op social media. En ik ben afgelopen jaar gestart met het delen van mijn vondsten op Twitter (@zwerfieAnnaP) en Facebook (Zwerfie Anna Paulowna). Daar plaats ik veel foto's van vondsten."

Behalve nuttig is het ook gewoon leuk om buiten troep op te ruimen: "Mijn vrouw Petra en ik vinden het fijn om met onze kinderen zo vaak mogelijk naar buiten te gaan. Het is gezond en als je dan toch buiten wandelt, is de stap om iets op te ruimen klein. Julian is inmiddels 4 en helpt geregeld mee. Hij wijst ons er zelfs op dat rotzooi echt niet op straat hoort. En Sophie wandelt ook vaak lekker mee."

De gemeente Hollands Kroon werkt ook weer mee aan de actie, net als vorig jaar: "Zij stellen weer grijpers en zakken beschikbaar en zorgen voor afvoer van het verzamelde afval."

HOE WERKT HET? "De bedoeling is dat we zaterdag 24 maart om 10.00 uur verzamelen op het centrale plein van winkelcentrum Molensluis. Daarna gaan we in groepjes de wijken in om zoveel mogelijk zwerfafval te vinden. Om 11.30 uur komt iedereen weer terug met al het verzamelde afval. Meld je aan via ablijdorp@quicknet.nl of 06-44320051. Vermeld met hoeveel mensen je komt en of je zelf eventueel een afvalgrijper hebt. Tip: handschoenen meenemen om vuil te rapen kan handig zijn."

IEDEREEN KAN HET Arnoud tot slot: "Ik hoop dat veel mensen zich aanmelden om op zaterdag 24 maart te helpen. Alleen of met kinderen, de buurvrouw, oom, tante of opa en oma... iedereen is welkom. Zwerfies opruimen kan namelijk iedereen!"