• Van links af Marianne de Vries, Silvia van der Kuil (fysiotherapeute), Adrie Borst, Riet Schoen en Inge de Beurs (fysiotherapeute).

    Marc Moussault

Gratis beweegtuin voor senioren

WIERINGERWAARD De dagen lengen en de zon wint aan kracht. Het nodigt uit om weer naar buiten te gaan. "Sinds vorig jaar hebben we een prachtige beweegtuin naast onze praktijk in Wieringerwaard liggen," vertelt Inge de Beurs van Fysio-Fit Wieringerwaard. "Hier kan iedereen gratis gebruik van maken. Wat is er nu leuker dan met familie, vrienden, buren of andere kennissen samen heerlijk aan uw gezondheid te werken en daarnaast uw contacten weer eens aan te halen? Helaas lukt dit niet iedereen..."

De media maken er regelmatig melding van: het isolement en de eenzaamheid van met name ouderen wordt een steeds groter probleem. Inge: "Ook in onze praktijk hebben wij veel te maken met senioren die best een beetje eenzaam zijn. Wij hopen dat ouderen de weg naar onze beweegtuin weten te vinden. Het lijkt ons leuk om deze mensen te motiveren om weer contacten te leggen. Om ze zowel geestelijk als lichamelijk weer in beweging te krijgen."

VRIJWILLIGERS Fysio-Fit heeft twee praktijken, in Wieringerwaard en Hippolytushoef. Het team bestaat uit negen personen. Zij bieden het project 'beweegtuin' kosteloos aan en daarmee onderscheiden zij zich van vergelijkbare projecten. Inge: "Na gesprekken met meerdere exploitanten van beweegtuinen hebben we vastgesteld dat dit in een aantal gemeenten al een groot succes is. Wij gaan echter een bijzondere extra uitdaging aan. Namelijk het werken met vrijwilligers en het kosteloos houden van deze faciliteit. Dat betekent dus wél dat we vrijwilligers nodig hebben. Bent u iemand die het ook tegen de borst stuit dat onze senioren steeds vaker eenzaam zijn en heeft u af en toe een uurtje over? Wij zijn op zoek naar lieve mensen die een oudere willen ophalen en samen met hem of haar willen sporten." In de beweegtuin staan beweegtoestellen, gericht op coördinatie, balans, lenigheid en uithoudingsvermogen.

HELP! "Onze doelgroep bereiken we helaas niet met Facebook en ook komen we ze zelden tegen. Dat is namelijk nou juist het probleem," legt Inge uit.

Heeft u zelf behoefte om wat vaker de deur uit te gaan of kent u iemand wiens wereldje steeds kleiner wordt? Meld dit bij Fysio-Fit Wieringerwaard via inge@fysiofitwieringerwaard.nl, 0224-221918 of aan de Molenweg 21a.