• Paula Seijbel

Goed ontbijt belangrijke start: Creiler Woud ontbijt dicht bij de bron

WIERINGERWERF In het kader van het Nationaal Schoolontbijt kregen de leerlingen van groep 1-2-3 van basisschool Het Creiler Woud een bijzondere plek om hun ontbijt op te peuzelen. In de stal van veehouder Alkemade aan de Oosterterpweg stond donderdag een grote ontbijttafel opgesteld, pal voor de neus van de nieuwsgierige koeien.

Paula Seijbel

Het initiatief kwam vanuit de LTO Noord-afdeling Hollands Kroon. Bestuurslid Marbel de Graaf (36) bedacht het. ,,Ik las over het Nationaal Schoolontbijt en het leek mij een leuk idee het ontbijt voor een keer uit de klas te halen en in de stal te brengen. Als agrarische organisatie vinden wij wij het ontzettend belangrijk, kinderen en jongeren te laten zien waar hun voedsel nu eigenlijk vandaan komt. Vandaar dat wij deze gelegenheid hebben aangegrepen. Daarnaast is het stimuleren van gezond eten ook een belangrijk doel van deze dag."

AGRARISCHE HOOFDSTAD De gemeente Hollands Kroon heeft een naam op te houden als Agrarische Hoofdstad van Nederland en dat wordt door Marbel met verve uitgedragen. ,,Wat we hier op agrarisch gebied doen is heel bijzonder en wereldwijd wordt gekeken naar de diversiteit van onze producten, de hoge kwaliteit, de hoge mate van innovatie en de grote productie," somt ze op. ,,Dat beseffen we hier niet altijd en je hebt het als inwoner ook niet altijd in de gaten. Het organiseren van dit schoolontbijt op locatie is een mooie aanleiding om het agrarische werkgebied eens van dichtbij onder de loep te nemen. Een mooiere reclame voor de boer bestaat er eigenlijk niet."

LOKALE PRODUCTEN Het ontbijt, dat beschikbaar werd gesteld door LTO Noord, bestond - naast brood van bakkerij Slijkerman - uit lokale producten, zoals vruchtensappen, beschuit, crackers en Beemsterkaas. Ook konden de kinderen proeven van de verse melk die bij boer Alkemade rechtstreeks uit de melktank kwam. Doordat het ontbijt in de stal plaatsvond, kon heel beeldend worden verteld waar voedsel vandaan komt. ,,Het Creiler Woud is hemelsbreed een paar honderd meter hier vandaan, kinderen kunnen met eigen ogen zien van hoe dichtbij hun melk komt. Het beleven, de typische stalgeuren en het aanraken van koeien zijn zeer belangrijk voor deze leeftijdscategorie," vindt Marbel.

Ze denkt dat door het Nationaal Schoolontbijt gezonder wordt ontbeten. ,,Kinderen leren hierdoor dat een goed ontbijt de beste start van de dag is en hoe je gezonder en gevarieerder kunt ontbijten. Wanneer er gezellig wordt gegeten eet je ook meer." Als ouders het goede voorbeeld geven en het eten een feestje laten zijn, kunnen kinderen ertoe worden gemotiveerd gezonder te ontbijten. Ondanks het gezonde aanbod bleek chocoladebeleg erg populair. ,,Hagelslag op brood is mijn favoriete ontbijt," aldus de 6-jarige Milo. ,,Het is lekker, al is het niet zo gezond." Volgens juf Shanna Voorham hebben de kinderen erg genoten van dit ontbijt. ,,Een leuk initiatief van LTO Noord."