• Juf Gea met haar eigen groep 3, de groep waar ze het allerliefst in staat.

    Rosemarie van Bentum

Gea Smedinga veertig jaar voor de klas

ANNA PAULOWNA Een speciale dag voor juf Gea Smedinga op basisschool De Sluis in Anna Paulowna: op woensdag 3 juli vierde ze samen met de leerlingen dat ze dit jaar alweer 40 jaar voor de klas staat. 's Morgens vroeg stonden alle leerlingen en leerkrachten op het plein voor een feestelijke ontvangst en in haar eigen groep 3 was alles versierd en klaargezet voor een spelletjesdag.

Karen Span

CONSERVATORIUM Voorafgaand aan de jubileumdag kijkt Gea terug op veertig jaar onderwijs en haar loopbaan. "Ik wilde eigenlijk naar het conservatorium, mijn hart lag en ligt bij de muziek. Met name m'n vader vond dat geen goed idee. 'Studeren voor de werkloosheid', noemde hij dat. Daarom koos ik uiteindelijk voor de Pedagogische Academie. Dat was toen niet zo'n bewuste keuze, maar na veertig jaar kun je zeker stellen dat ik er nooit spijt van heb gehad. Eenmaal mijn diploma op zak twijfelde ik: zou ik geschiedenis gaan studeren of toch gaan solliciteren? In die tijd kon je de weg plaveien met leerkrachten die een baan zochten. Toch waagde ik het een brief te sturen voor een baan op De Meerkoet in Dirkshorn. Van de -let op- 176 sollicitanten werden er vijf uitgenodigd voor een gesprek. Dat de keuze uiteindelijk op mij viel voelde erg bijzonder. Na een proefles waar zelfs de wethouder bij aanwezig was mocht ik aan de slag als 'juf Smedinga'. Dat heb ik vanaf dag één bestreden met 'juf Gea'. In eerste instantie met werd daar met verbazing op gereageerd, maar ik vond dat de afstand tussen docenten en leerlingen best wat kleiner kon, minder formeel. Zo'n voetstuk is nergens voor nodig."

HET LIEFST IN GROEP 3 Wie Gea kent weet dat ze het allerliefst in groep 3 staat. "Die ontdekkingstocht van wat je allemaal kunt met cijfers en letters blijft prachtig. Je ziet de leerlingen zo ontzettend groeien als ze eenmaal stappen maken met lezen, schrijven en rekenen. Ik vind het een eer dat ik daar onderdeel van mag uitmaken. Dat was veertig jaar geleden zo en dat blijft zo.

GOLFBEWEGING "Natuurlijk is het onderwijs altijd in beweging, maar de basis is hetzelfde. Qua methodes en invulling van het onderwijs zie ik vooral een golfbeweging. Neem zoiets als kringgesprekken: toen ik begon maakten ze vast onderdeel uit van de dag. Daarna is er een poosje geweest dat ze minder prominent gepromoot werden en nu zijn kringgesprekken bij wijze van spreken terug van weggeweest - ik ben ze trouwens altijd blijven doen. Wel ben je tegenwoordig veel meer in verbinding met de leerlingen, dat maakt het werk nóg leuker. Er is meer ruimte voor interactie, meer aandacht voor betrokkenheid en meer plaats voor autonomie."

Als het aan Gea zelf lag had zoveel aandacht voor haar jubileum niet per se gehoeven. "Ik ben maar een gewone juf met plezier in mijn werk." Daar dachten haar collega's echter anders over. Directeur Michiel Drijver namens het team: "We wilden deze mijlpaal natuurlijk niet zomaar voorbij laten gaan. Gea is woensdagochtend speciaal voor de gelegenheid thuis opgehaald met als verrassing een welkomstlied door de leerlingen en leerkrachten op het schoolplein." Na deze gezellige dag ligt de zomervakantie voor de deur. Of eigenlijk: een bouwvakantie, want Gea en haar man werken verder aan hun nieuwe huis in Schagen. Gea: "De aankomende weken gebruiken we om flinke meters te maken met het klussen. En ja, eind augustus verwelkom ik gewoon weer een nieuwe groep 3. Stoppen? Daar denk ik nog niet aan. Daarvoor geniet ik nog te veel van mijn werk en de leerlingen."