• Henk Gerber in zijn element op Landgoed Hoenderdaell.

Fotograaf bij Landgoed Hoenderdaell

Charlotte Phebe Post

ANNA PAULOWNA De liefde voor de dieren spat van zijn foto's; de 71-jarige Henk Gerber fotografeert inmiddels alweer zo'n tien jaar op vrijwillige basis voor Landgoed Hoenderdaell in Anna Paulowna. Daarnaast geeft hij rondleidingen en fotopresentaties en beheert hij de website en de Facebookpagina's van Landgoed Hoenderdaell, Restaurant Veer en Stichting Leeuw. Hoe is dit allemaal zo ontstaan?

RUST Henk vertelt dat hij besloot om eens een kijkje te gaan nemen bij Hoenderdaell naar aanleiding van een verhaal in de krant. Hij zat op dat moment in de WAO in verband met een burn-out en merkte dat de rust die er op het park heerste hem goed deed. "Na het eerste bezoek wilde ik er een maand later weer heen omdat het er zo rustig was en ik vond het ook heel leuk om naar de loslopende damherten en nandoes te kijken." De beheerders van het park vroegen of ze eens wat van zijn foto's mochten zien en wilden er graag eentje gebruiken voor de website. Zo is uiteindelijk het idee ontstaan om die website te gaan bijhouden. Naarmate het contact groeide, kreeg Henk steeds meer te doen; op een gegeven moment werkte hij rond de 60 uur per week als vrijwilliger voor Hoenderdaell en Stichting Leeuw. Het hielp hem om weer mee te draaien in de maatschappij na zijn burn-out: "Nadat ik mijn eerste rondleiding had gegeven, raakte ik ook mijn angst voor mensen kwijt. Landgoed Hoenderdaell bleek voor mij een goed medicijn en daar ben ik ze dankbaar voor".

Tot zijn spijt kan hij momenteel niet meer zoveel tijd aan het park spenderen omdat hij voor zijn ernstig zieke vrouw moet zorgen. "Maar als het nodig is en men doet een beroep op mij, dan probeer ik oppas te regelen", voegt Henk dapper toe.

DE DIEREN Gevraagd naar het dier dat hij het liefste voor zijn lens heeft, vertelt hij: "Dat was Omar de leeuw maar die is inmiddels vertrokken naar Zuid-Afrika om aan een nieuw leven te beginnen met zijn broer Bruno. Op de dag dat hij vertrok, keek hij me opeens recht aan door de lens. Dat zorgde bij mij voor rillingen van vreugde". Andere dieren die Henk graag fotografeert zijn berberapen, roofvogels, beren, wolven en de jagende katachtigen bij Stichting Leeuw. Wie denkt dat het maken van de foto's een fluitje van een cent is, heeft het mis: "Dieren fotograferen doe je niet zomaar even, je moet er echt de tijd voor nemen. Meestal loop ik eerst een paar keer langs en kijk ik goed naar wat de dieren doen. Door ze te observeren zie je een bepaald patroon en weet je waar je op moet letten".

WENS Tot slot spreekt Henk nog zijn wens uit voor het nieuwe jaar: "Ik hoop dat mijn vrouw pijnloos zal sterven en dat anderen verschoond zullen blijven van deze rotziekte. Ik hoef geen nieuwe camera, auto of vakantie, dit is mijn enige wens".

INFORMATIE Op de speciale fotopagina in de CTR Hollands Kroon van 28 december (pagina 21) staat een aantal van Henk's prachtige foto's. Op zijn website 'Hoenderdaell door mijn Lens' kunt u meer van zijn werk bewonderen: www.henk-gerber.info. Voor meer informatie over Landgoed Hoenderdaell: zie www. landgoedhoenderdaell.nl.