• De Roode Eenhoorn heeft 15 medewerkers die zeven dagen per week 24 uur zorg verlenen.

Fijn wonen in De Roode Eenhoorn

[NIEUWE NIEDORP] In De Roode Eenhoorn in Nieuwe Niedorp is momenteel plaats voor een nieuwe bewoner met een licht verstandelijke beperking.

Lot Julius, een jongedame van inmiddels 30 jaar, heeft een zware lichamelijke beperking. Zij woonde in Langedijk, maar daar dreigde de nachtzorg stopgezet te worden. Haar ouders, Flip en Margriet Julius, maakten zich grote zorgen om haar toekomst. Samen met twee andere echtparen zijn ze gaan brainstormen wat de mogelijkheden waren in Nieuwe Niedorp. Want daar wilde Lot graag wonen. "Wat we na de eerste gesprekken begin 2009 met zijn zessen bijna niet voor mogelijk hielden, gebeurde," vertelt Joke Broersen, een van de initiatiefnemers. "Op 1 februari 2013 opende De Roode Eenhoorn de deuren voor acht mensen met een lichamelijke of licht verstandelijke beperking."

[CAFÉ TE KOOP] Het oudste café in Nieuwe Niedorp, De Roode Eenhoorn, stond al geruime tijd te koop. Joke: "Wij zijn er in geslaagd om het te kopen als Stichting De Roode Eenhoorn. Dit met hulp van de bank, fondsen en vele particulieren die ons geld hebben geleend tegen een laag rentepercentage. Ons prachtige pand staat midden in de mooie Dorpsstraat van Nieuwe Niedorp, midden in de samenleving." De initiatiefnemers besloten om het pand te laten verbouwen door aannemers uit Nieuwe Niedorp. Ook het schilderen, de elektriciteit en het loodgieterswerk is gedaan door plaatselijke bedrijven.

[ZO NORMAAL MOGELIJK LEVEN] "Onze doelstelling is om de mensen een zo normaal mogelijk leven te laten leiden," vervolgt Joke. "Op dit moment wonen er acht mensen met een beperking, drie mannen en vijf vrouwen. De oudste is iets boven de 50 en de jongste begin 20. Beneden wonen vier mensen die allen in een rolstoel zitten. De overige vier wonen boven en zijn licht verstandelijk beperkt. We hebben plaats voor nog één bewoner met een licht verstandelijke beperking, die boven kan komen wonen."

[ZEER BETROKKEN] Bijna alle bewoners gaan overdag naar de dagbesteding. Ze worden 's morgens opgehaald en 's middags met de taxi weer thuisgebracht. De bewoners zijn allen zeer betrokken bij elkaar, zegt Joke: "In de grote gemeenschappelijke ruimte eten de bewoners 's avonds samen. Daar drinken ze ook koffie en doen ze spelletjes of kijken tv. Ook hebben ze regelmatig een uitje. Met z'n allen in één bus naar het Dolfinarium, Artis of naar Hoenderdaell. Of naar de bioscoop en daarna eten bij McDonalds. Een boottochtje met koolvletten, die door vrijwilligers geschikt zijn gemaakt om er met een rolstoel op te komen. Er is elk jaar een kerstdiner met de bewoners, de medewerkers en het bestuur. En ook Sinterklaas wordt uitbundig gevierd. Dit alles wordt mogelijk gemaakt door de Vrienden van De Roode Eenhoorn."

[MEDEWERKERS] De Roode Eenhoorn heeft 15 medewerkers die zeven dagen per week 24 uur zorg verlenen. Zij worden betaald uit de pgb's van de bewoners. Joke: "Onze grootste kracht op financieel gebied is dat we geen directeuren en managers hebben. We hebben een bestuur, dat dit werk belangeloos doet. We hebben dus geen overheadkosten. Daarom komen wij ook uit met de pgb's van de bewoners." De medewerkers zijn 14 dames en één jongeman. Joke: "Een geweldig team met elkaar, onder leiding van Els Stadegaard. Velen komen uit de buurt en kennen de bewoners goed. Daarnaast hebben we ongeveer 50 vrijwilligers, voor onder andere koken, klusjes, de horeca en dingen organiseren voor de bewoners. We kunnen trouwens nog wel enkele kokers gebruiken. Dit omdat de meeste bewoners rond vijf uur thuis komen van de dagbesteding. Zij willen dan hun verhaal kwijt en als de medewerker van dienst dan ook moet koken, wordt het wel heel erg druk."

[INTEGRATIE] De Roode Eenhoorn zoekt regelmatig contact met de buitenwereld. Joke: "Het horecagedeelte is geopend tijdens evenementen als Nazomeren, Kieledag en de Floralia. Vrijwilligers verzorgen dit gedeelte en vooral met mooi weer hebben we een prachtig zonnig terras. In de winter is er elke eerste zondagmiddag van de maand live muziek. Veel bewoners zijn daar ook bij aanwezig en iedereen kan er binnen lopen. Dit is heel goed voor de integratie van mensen met een beperking met de dorpsgenoten en anderen. Sommige bewoners helpen een handje in de bediening of met opruimen. Tijdens de Floralia hebben ze een eigen werkstuk en daar zijn ze heel enthousiast over! Elke keer als ik de bewoners zie of spreek ben ik weer trots dat het is gelukt en blij om de bewoners zo tevreden en gelukkig te zien in hun eigen appartement, hun eigen huis."

Voor meer info over de vacante plek, vrijwilligerswerk en De Vrienden van De Roode Eenhoorn: zie www.deroodeeenhoorn.nl.