• EHBO'ers Marjan Hartog-Feddema en Joke Zandvliet oefenen een reanimatie met behulp van de AED.

    Manon Wiggers

EHBO-vereniging zoekt bestuurslid

Manon Wiggers

KOLHORN Zonder een driekoppig bestuur kan EHBO-vereniging Kolhorn niet blijven bestaan. Dirk Bruin, op dit moment nog voorzitter van de vereniging, neemt 9 april afscheid vanwege zijn respectabele leeftijd. Het is van belang dat iemand zijn plaats wil innemen. "Die persoon hoeft niet ook direct de taak als voorzitter op zich te nemen", vertelt secretaris/penningmeester Charlotte de Jong. "Als we in ieder geval maar weer een derde bestuurslid hebben."

TROUWE LEDEN De kleine EHBO-vereniging is actief in Kolhorn en Barsingerhorn en telt dertien trouwe leden. "We vormen een hele hechte groep", zegt Charlotte. "Het voelt zelfs een beetje als een familie, omdat we met zo'n klein team zijn." Volgens Charlotte is dat wat de vereniging ook zo bijzonder maakt. Zelf is ze al sinds 1996 bij de vereniging betrokken. Destijds is ze begonnen met het geven van lessen en sinds 2007 heeft ze daarnaast de functie van secretaris/penningsmeester. "Als team zijn we heel blij met onze leden en we doen ook graag iets extra's voor elkaar."

Op dit moment is de vereniging op zoek naar iemand die affiniteit heeft met EHBO en graag de openstaande vacature op zich wil nemen. Een EHBO-diploma is hiervoor niet vereist. Volgens de statuten dienen er minstens drie bestuursleden te zijn. Dit is volgens Charlotte onder andere bij stemmomenten van belang.

LOTUS-SLACHTOFFERS EHBO-vereniging Kolhorn organiseert tien cursussen per jaar, bijvoorbeeld op het gebied van wondverzorging, reanimatie, bewustzijnsstoornissen, botbreuken en kleine verstuikingen. "De leden zijn niet verplicht om naar al deze lessen te komen, maar hoe meer lessen ze bijwonen, hoe beter natuurlijk." Zelf vindt Charlotte het belangrijk dat leden leren hoe zij het beste tijdens een ongeval kunnen handelen. Het gaat daarbij om in de juiste stappen te denken. "Dat begint met letten op gevaar voor jezelf. Vervolgens kun je het slachtoffer naar eigen vermogen te hulp schieten." Ook is het volgens Charlotte belangrijk om het slachtoffer uit de belangstelling te houden. Verder wordt er twee keer per jaar met een LOTUS-slachtoffer geoefend. Dit is iemand die een ongevalsslachtoffer natuurgetrouw uitbeeldt. Aan de deelnemers dan de taak om de verwondingen te analyseren. Vaak gaat het om een dubbele verwonding, waarbij de deelnemers moeten inschatten wat prioriteit heeft. Na afloop vertellen de LOTUS-slachtoffers wat ze van de hulp vonden.

Op maandag 12 februari organiseert de vereniging een herhalingscursus reanimatie met AED, van 19.30 tot 21.30 uur in dorpshuis De nieuwe Horn aan het Kerkepad 3 in Kolhorn. Hierbij zijn ook niet-leden van harte welkom. Voor deze avond betalen zij vijftien euro, inclusief koffie en thee. Indien zij in het bezit zijn van een nog geldig reanimatiecertificaat, kunnen zij bij goed gevolg de geldigheid van dat certificaat verlengen.

AANMELDEN Iedereen die zich geroepen voelt om het bestuur te komen versterken, is van harte welkom. Neem voor meer informatie en aanmelding contact op met Charlotte de Jong via dejongaubertijn@quicknet.nl of 0226-421889.