• De Dorcas-ondernemers, vanaf links: Adri Wijnker, Ada Klaver, Bert Groot en Alie Pronk.

    Manon Wiggers

Dorcas Fietsdag voor Tanzania

Manon Wiggers

OUDE NIEDORP Toen de Dorcas-ondernemers voor het eerst in Tanzania kwamen, konden zij hun ogen niet geloven. "Het is heel confronterend", zucht Alie Pronk, mede-onderneemster van de Dorcas Fietsdag. De ernst van de situatie was hun al snel duidelijk en daarom werd besloten om een groep te vormen die zich voor een betere situatie inzet. Een van de activiteiten die hiervoor wordt georganiseerd, is de Dorcas Fietsdag. Op Hemelvaartsdag, 10 mei, vindt de twaalfde editie plaats.

ONDERNEMERS De kern van de organisatie van de Dorcas Fietsdag bestaat uit Adri Wijnker, Alie Pronk, Bert Groot en Ada Klaver. Al jaren vormen zij een sterk team dat zich met veel plezier en voldoening inzet voor een betere leefomgeving voor de mensen in Tanzania. "De opbrengst besteden we aan Dorcas-projecten die ons het meeste aanspreken. Zo staat er inmiddels een weeshuis en hebben we gewerkt aan een waterproject. De groep weeskinderen bestond oorspronkelijk uit 39 kinderen. Hiervan staan er inmiddels 30 op eigen benen. Het is heel bijzonder om te zien dat kinderen van de straat zo goed terecht komen", vertelt Bert trots, terwijl Ada beaamt: "Ja, het is heel speciaal."

VOLDOENING Wat het vrijwilligerswerk volgens Bert zo mooi maakt, is dat iedere euro goed wordt besteed. "Je ziet de vooruitgang." Volgens Ada is ook de betrokkenheid van de lokale bevolking heel bijzonder. Zij leveren namelijk ook altijd een bijdrage aan de projecten, op een manier die voor hun haalbaar is. Alie vult aan dat ook juist het goede gevoel dat je krijgt van het helpen van anderen het werk voor haar zo mooi maakt. Ook voor Adri zorgt het kunnen bijdragen aan minder verdeeldheid op de wereld voor voldoening. "Het zijn druppels op een gloeiende plaat, maar elke druppel telt", verwoordt Ada het mooi.

FIETSTOCHT Al voor de twaalfde keer is er een mooie fietsroute uitgestippeld langs de meest karakteristieke plekjes van West-Friesland. De tocht is ongeveer 32 kilometer lang en voert onder andere door de dorpen Waarland, Oudkarspel, Noord-Scharwoude, Heerhugowaard de Noord, Opmeer, Hoogwoud, de Langereis, Oude Niedorp en het Verlaat. Alle deelnemers gaan met een eigen boekje op stap en ook langs de route zijn borden en pijlen zichtbaar. Ieder jaar wordt er aan de fietstocht een leuke bezienswaardigheid gekoppeld. Dit jaar gaat het om een bezoek aan het bedrijf Klaver Koe aan de Langereis 6 in Winkel. De opstapplaatsen zijn de Boereplaats in Waarland, Snack-eethuis Hugo in Heerhugowaard de Noord, Klaver Koe in Winkel en de Rode Eenhoorn in Nieuwe Niedorp. Deelnemers kunnen starten tussen 10.00 en 13.00 uur en deelname kost 7,50 euro voor volwassen. Kinderen kunnen gratis mee.

DORCAS Geloven in gerechtigheid en overtuigd zijn van het prachtige potentieel in ieder mens. Dat is waar Dorcas voor staat. De organisatie werkt al ruim dertig jaar aan hulp- en ontwikkelingsprojecten in Oost-Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Hierbij spelen de enthousiaste vrijwilligers een belangrijke rol.