• De vrijwilligers van de Kringloopwinkel Hollands Kroon, die in particuliere handen komt. Tweede van links bedrijfsleider Mandy.

    Marjan Hartog-Feddema

Doorstart kringloopwinkel Anna Paulowna

Marjan Hartog-Feddema

ANNA PAULOWNA Kringloopwinkel Hollands Kroon, op bedrijventerrein Kruiswijk in Anna Paulowna, werkt achter de schermen aan een doorstart. Stichting Care for Brazil, die eigenaar is van het pand, stopt haar activiteiten in Anna Paulowna en wil het pand verkopen. Mandy Minnaard, de huidige bedrijfsleider, werpt zich op om het pand te kopen en de kringloopwinkel en de dagbesteding voort te zetten.

DAGBESTEDING Mandy werkt nu bijna 5 jaar bij de kringloopwinkel en is gecertificeerd als hulpverlener om de mensen van de dagbesteding en de vrijwilligers te begeleiden. Zij doet dit onder de vlag van haar bedrijf Mancare voor dagbesteding. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen hier vaardigheden opdoen, soms als opstapje naar betaalde arbeid. Daarnaast is de kringloopwinkel een erkend leerbedrijf waar leerlingen vanuit het (speciaal) onderwijs een stageplaats kunnen krijgen. "Vaak vangen wij leerlingen op waarmee het elders mis is gegaan. Hier krijgen zij weer vertrouwen in zichzelf en we kunnen iedereen werk laten doen dat passend is bij hun niveau en talenten," vertelt Mandy. Ook wil zij gaan samenwerken met stichting Down Syndroom om deze mensen een goede werkplek te kunnen bieden.

BUURTHUIS Naast het ontvangen en verkopen van tweedehands artikelen wil het team een buurthuis opstarten in het pand. Dan kunnen bezoekers een kopje koffie of thee drinken met iets lekkers erbij. "Soms komen er klanten uit 't Zand met een scootmobiel die vergeten om met dit warme weer iets te drinken mee te nemen. We willen hen niet de hele rit terug laten maken zonder dat ze iets gedronken hebben," laat een vrijwilliger bezorgd weten. Zo wordt het buurthuis in de kringloopwinkel een ontmoetingspunt, maar ook een punt waar vraag en aanbod op het gebied van klusjes bij elkaar kunnen komen. Er valt dan te denken aan klusjes die bijvoorbeeld een alleenstaande niet (meer) lukt; een lampje vervangen, onkruid wieden in de tuin of een technisch computerklusje. "We werken met jongeren met een Wajong-uitkering. Zij hebben een beperking, maar hebben vaak wel talenten op gebied van techniek. Het mes snijdt dan aan twee kanten. De jongere heeft nuttig werk en de alleenstaande wordt geholpen," aldus hun begeleidster. "De benodigde begeleiding is per persoon anders. Sommigen bel ik zelfs elke dag wakker om op tijd te komen op school of stage".

CROWDFUNDING Om het pand te kunnen kopen moet de bank overtuigd worden dat er voldoende belangstelling en betrokkenheid is voor de kringloopwinkel vanuit de gemeenschap. Er is een crowdfunding-actie opgezet via www.voorjebuurt.nl/kringloopwinkel. Hier kunnen mensen die de kringloopwinkel een warm hart toedragen een donatie doen. Als tegenprestatie wordt er dan, al naar gelang het bedrag, door de kringloopwinkel een taart gebakken, de auto gewassen of de tuin opgeknapt.

GEEN VUILSTORT Tevens wil de kringloopwinkel een dringende oproep doen aan mensen om geen rommel of vieze en onverkoopbare spullen te dumpen voor het hek. "Onze kosten om dit afval op te laten halen rijzen de pan uit. Mensen kunnen het zelf gratis laten ophalen door de HVC of het gratis brengen bij de milieustraat".