• Fimek Estate

Donkere wolken boven Schager winkelbestand

SCHAGEN "Er zijn zeker mogelijkheden om het winkelbestand in het hart van de stad weer op peil te krijgen, maar voorlopig zie ik heel veel donkere wolken."

Hans Duin

RIMPELS Willem-Jan Stam is zelfstandig ondernemer, raadslid voor de VVD, maar vooral Schagenees in hart en nieren. De kruidenier is geboren en getogen in het hart van de stad. De enorme leegloop in het Makado, waar de ene na de andere winkel verdwijnt, zorgt voor rimpels op de winkelstraat de Gedempte Gracht: "Het ettert maar door. De leiding van het Makado schermt steeds weer met grote namen, maar het wordt nooit concreet. Ik hoor van collega's dat ze zelfs op de simpelste vragen geen antwoord krijgen. Die onduidelijkheid is fnuikend."

LIDL Stam denkt in oplossingen: "Als de LIDL, naast Albert Heijn komt, dan hou je loop in de stad. Het Makado zal dan wel even een bocht moeten nemen. Want LIDL komt alleen, als ze kunnen kopen. Tja, ik zou zeggen: 'dat moet dan maar', want als de LIDL buiten het centrum komt, kun je het wel invullen. Zoals het nu wordt, gaat het mis. En we lopen het risico dat er meer verdwijnen. Ik heb het al niet meer over het Rondje Schagen. Daar is met al die leegstand niets meer van over. Ik hoop dat als er inderdaad twee supers in het Makado komen, we ook weer plaatselijke ondernemers zien. Dat is altijd het sterke punt van de stad geweest: het eigen gezicht."

BOETE Opmerkelijk: ondernemers zien wél brood in leegstaande panden in de Nieuwstraat. Stam: "Logisch. Het beleid in het Makado staat ver van de ondernemers af. Met allerlei verplichtingen. Als je op een winkelzondag niet open gaat, krijg je een dikke boete, Dat is tegen het karakter van iemand, die voor zichzelf begint. Komt bij dat de huur steeds maar wordt geïndexeerd, terwijl de wet van vraag en aanbod toch zegt dat verhogingen er niet in zitten. Ik hoorde van een collega dat hij in het Makado 400 euro per vierkante meter betaalde en nu op de Gracht 200 euro. De afstand tussen de eigenaren van het winkelcentrum en de stad is veel te groot."

MOLENSLUIS Niet alleen het beleid van het Makado speelt in de ogen van Stam een negatieve rol: "Ik geloof niets van die mooie koopkrachtplaatjes. De middengroepen krijgen, door de stijging van de vaste lasten, al lang minder geld in hun portemonnee. De lage rente is voorlopig de reddingsboei. En vergeet niet dat Molensluis en Winkelhart zich in positieve zin roeren. Deen vestigt zich in Waarland; dat is ook een teken aan de wand. Ik moet nog zien hoe dat dat komende tien jaar uitpakt." Komt bij dat bij een terugval in de economie de gebakken peren voor het oprapen liggen, omdat de zzp'ers als eerste aan de beurt zijn: "Klopt. In het verleden konden vele mensen nog terugvallen op een uitkering. Maar een zzp'er kan zomaar teruggaan naar nul, als hij niet meer nodig is. Dat heeft direct een enorm effect op de koopkracht."

H&M Wordt het nog zomer? "Alleen als het Makado snel met concreet goed nieuws komt en meer oog heeft voor de huurders. Een LIDL en/of een H&M in het centrum en lage rente, zijn de sleutelwoorden."