• Het verhaal van Hannie Schaft en andere verzetsstrijders wordt verteld op Wieringen.

    Hannieschaft.nl

Doden herdenken in Hollands Kroon

HOLLANDS KROON In de gemeente Hollands Kroon is zaterdag 4 mei op vijf locaties de dodenherdenking.

De herdenking in Anna Paulowna begint om 19.45 uur met een stille tocht vanaf Molenvaart 159a (bij de bushalte) naar het gedenkteken bij het gemeentehuis aan de Burgemeester Mijnlieffstraat 1. Na de twee minuten stilte speelt Breez' Harmony het Wilhelmus en worden bloemen gelegd. Tot slot is er een herdenkingsviering in de hervormde kerk tot ongeveer 21.00 uur.

In Niedorp bezoekt het 4 mei comité vanaf 14.00 uur de oorlogsgraven en oorlogsmonumenten in de voormalige gemeente Niedorp, te beginnen op de begraafplaats in Kolhorn. Om 19.00 uur start een herdenkingsbijeenkomst in De Koppeling in Nieuwe Niedorp, met medewerking van het koor Tienpluss. De stille tocht naar het monument start om 19.40 uur nabij het gezondheidscentrum Nieuwe Niedorp. Harmonie De Eendracht begeleidt de herdenking bij het monument.

De herdenking op Wieringen staat in het teken van de keerzijde van het verzet tegen de Duitse bezetting. De herdenkingsbijeenkomst in de Hippolytuskerk begint om 18.30 uur. Om 19.30 uur start de stille tocht vanaf het Kerkplein naar de begraafplaats Zandburen. Bij de oorlogsgraven worden twee minuten stilte in acht genomen en bloemen gelegd.

In Wieringerwaard vertrekt om 19.35 uur de stille tocht vanaf het Witte kerkje. Op de begraafplaats wordt de muziek verzorgd door de muziekvereniging. Na de kranslegging en de twee minuten stilte, kunnen bloemen worden gelegd. Van 20.15 tot 21.00 uur is een herdenkingsbijeenkomst in het kerkje.

De herdenking in Wieringerwerf begint om 19.45 uur met een stille tocht vanaf de Cultuurschuur naar het monument aan de Prof. Gr. Molièrestraat, met muziekvereniging Creona. De herdenking duurt tot 20.15 uur.