• Chris Jobse, de nieuwe dirigent van het Helders Kamerorkest.

    Dave Hagenstein

Dirigent zoekt muzikanten

Dave Hagenstein

DEN HELDER/ANNA PAULOWNA Het Helders Kamerorkest (HKO) heeft een nieuwe dirigent. Het zwaaien met een dirigeerstok alleen is niet voldoende. Er komt meer bij kijken. "Een klik moet er zijn om dingen voor elkaar te krijgen, maar het belangrijkste is dat er hard wordt gewerkt. Ik ben er om deze mensen een studierichting te geven." Zegt Chris Jobse, die na veertien jaar weer leiding geeft aan het orkest. Hij zet zijn plannen uiteen.

ERVARING Bij Chris Jobse zit de muziek in zijn bloed. Hij studeerde aan het conservatorium in Rotterdam en Barcelona. Om zijn kennis meer diepgang te geven, volgde hij internationale masterclasses. Sinds 1980 is hij actief als dirigent in binnen- en buitenland. "Mijn primaire opleiding is het conservatorium, dus muziek is mijn vak. Maar mijn brood verdien ik als consultant in de ICT. Ik adviseer met name de detailhandel hoe zij ICT het beste kunnen organiseren en soepel kunnen laten verlopen. Ik zie daar een grote parallel in met mijn dirigent zijn."

ENTHOUSIAST Het HKO is een enthousiaste groep mensen uit de wijde omgeving van Den Helder. Er is momenteel een disbalans in de bezetting. "Ik mis met name strijkers aan de baskant, dus cello's en bas. Voor de klassieke werken hebben we een blazerbezetting nodig van twee fluiten, twee hobo's, twee klarinetten, twee fagotten, twee hoorns, twee trompetten en pauken. Momenteel worden deze deels 'ingevlogen' voor een concert. Op zich prima, maar als we een vaste bezetting hebben, kunnen we beter bouwen aan een mooi evenwichtig ensemble."

BOUWER Jobse typeert zichzelf als een bouwer. Hij wil de mensen middelen in handen geven om beter te presteren en plezier te beleven. "Met mijn enthousiasme weet ik mensen boven zichzelf uit te laten stijgen. Met elkaar kunnen we meer bereiken. De uitspraak van Pippi Langkous: 'Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan', kun je wel zien als mijn lijfspreuk." In eerste instantie moet hij goed voelen wat bij het HKO mogelijk is en wat de mensen willen. De combinatie van koor en orkest is voor hem belangrijk. "Ik benader muziek maken vanuit het vocale: muziek met zingen. Ik wil dan ook de traditie van het projectkoor in ere herstellen." Ook wil hij een verbinding maken met andere groepen in en om Den Helder.

OPROEP Chris Jobse doet een nadrukkelijke oproep aan belangstellenden om kennis te maken met het HKO. Zij mogen voorlopig gratis meespelen. "Kom meespelen en ervaar het. Dompel je onder." Er wordt met projecten gewerkt. Dat betekent dat je mee kunt spelen met de muziekstukken van je keuze.

OPEN SPEELDAG KEESSCHUUR Zaterdag 26 mei houdt het Helders Kamerorkest een open speeldag in de Keesschuur aan de Middenweg in Anna Paulowna. Muzikanten uit de kop van Noord-Holland worden uitgenodigd om mee te spelen. Aanmelden via secretaris@helderskamerorkest.nl. De muziek wordt via mail toegestuurd. Voor meer informatie: www.helderskamerorkest.nl.