• Een van de mooiste taken als vrijwilliger, het terugzetten van een jonge zwaan in de natuur.

    Aangeleverd door Anna Wendt

Dierenambulance in nood

REGIO De nood is hoog bij Dierenambulance Den Helder - Hollands Kroon. Heel hoog. Het aantal beschikbare vrijwilligers is tot een dieptepunt gedaald. Welke gevolgen heeft dit voor de organisatie?

Danique de Coninck

24/7 Bij het vinden van een loslopend of gewond dier bel je de Dierenambulance. Op dat moment springen twee vrijwilligers in de ambulance en rijden naar de melding. Tenminste, zo ging het voorheen. De aanrijtijd is nu al veel langer. En dag en nacht beschikbaarheid, 365 dagen per jaar, is steeds minder haalbaar. ONDERBEMAND "Het tekort aan vrijwilligers is op dit moment zo schrikbarend dat de hulp aan het dier in nood in het gedrang komt. In een korte tijd zijn we van tweeënveertig vrijwilligers gezakt naar achtentwintig", vertelt bestuurslid Anna Wendt bezorgd. "Sommige mensen draaien vijf diensten per maand - een dienst beslaat vierentwintig uur - en dat is best pittig." In de gemeente Hollands Kroon zijn ze nog maar met zijn tweeën. Tussen 20.00 en 8.00 uur ligt de dienstverlening hier al helemaal stil en springen de Helderse vrijwilligers (zover mogelijk) bij. Met de tien à twintig meldingen die in Den Helder binnenkomen, is de druk soms hoog.

GEMEENTE De stichting heeft aan de bel getrokken bij de gemeenten Hollands Kroon en Den Helder. Samen zijn ze in gesprek om te kijken naar een oplossing. Als deze ontwikkeling doorzet, dan moet er iets veranderen. Anna ziet de toekomst van de hulpdienst bevreesd tegemoet. "Als er nu vier chauffeurs afzeggen dan kunnen we niet meer rijden. Wat gebeurt er met de aangereden kat die niet gechipt is? Wie brengt de vogels naar het vogelasiel? Die taak komt dan bij de gemeente te liggen en deze zal dan op een minder diervriendelijke manier vervuld worden."

GEZOCHT De Dierenambulance zoekt gemotiveerde en sociale mensen die het (kundige) team komen versterken. Er zijn twee functies die je als vrijwilliger kunt vervullen: chauffeur of bijrijder. In Hollands Kroon rijdt één persoon. In een proefperiode van drie maanden komen zoveel mogelijk verschillende facetten aan bod. Naast het bieden van hulp aan een dier in nood, hoort ook het vervoer van zieke, gewonde en overleden dieren tot de taken. Elke dienst is weer anders. SCHOLING Er is maandelijks een bijeenkomst waar de laatste nieuwtjes worden besproken. Daarnaast zijn er volop mogelijkheden om bij te leren. Anna: "In de omgeving van Den Helder spoelt er regelmatig een zeehond aan op het strand. Dat is de reden dat we niet alleen de cursus Eerste Hulp Bij Dieren aanbieden maar ook EHBZ (Eerste Hulp Bij Zeezoogdieren)." AANMELDEN Heb je een hart voor dieren en ben je minimaal twee diensten van vierentwintig uur per maand beschikbaar? Help de Dierenambulance uit de brand. Geef je op als vrijwilliger via de website www.stichtingdierenambulance.nl of neem contact op met vrijwilligerscoördinator Ed van Gemst via het nummer 06-30027217.