• Remco Zwart

Column Hanke Prijs: waarom sporten gelukkig maakt

Op deze plek geeft gewichtsconsulent Hanke Prijs haar visie op gezond leven: eten, bewegen en afvallen.

Je ploft op de bank, drukke dag op je werk achter de rug. Echt he-le-maal nergens zin meer in. Dat is je gevoel. Koken is al een opgave. Laat staan dat je vanavond nog moet sporten. Ken je dat?

En toch, als je jezelf zover krijgt om toch je hardloopschoenen aan te trekken, een uurtje fitness of yoga te gaan doen, dan kom je als herboren thuis. Je krijgt er energie van, je hoofd is weer wat opgeruimder en je bent frisser en vrolijker dan voordat je de deur uitging.

Hoe kan het toch dat sporten gelukkig maakt? Omdat sporten voor allerlei stofjes zorgt in je hersenen. Endorfine, serotonine, dopamine.

GELUKSSTOFJES Endorfine zorgt voor een gelukzalig en heerlijk gevoel en vermindert pijn. Serotonine is het zogenaamde gelukshormoon. Je wordt er blij van en het reguleert je eetlust, gemoedstoestand en slaap. Dopamine maakt dat je doorgaat. Het beloningsgevoel. Deze stofjes komen al vrij na een minuut of twintig tot dertig. Wel belangrijk dus dat je even volhoudt tot zeker een half uur.

WEG MET DIE STRESS Naast geluksstofjes helpt sporten tegen stress. Misschien herken je het wel: je bent een eindje aan het hardlopen en je hoofd lijkt wel leger te worden. Het piekeren vermindert, je maalstroom neemt af. Dat komt omdat je focus verlegd wordt. Je bent bezig met je ademhaling, de route die je loopt of de oefeningen die je doet in de fitness.

Soms krijg je juist door een regelmatige tred ideeën of oplossingen. In ieder geval is het bewezen dat sporten de aanmaak van het hormoon cortisol, het stresshormoon, vermindert.

TROTS OP JEZELF Het laatste voordeel dat ik wil bespreken, is dat sporten je zelfvertrouwen vergroot. Waarom? Omdat je je grenzen verlegt met sporten, je gaat de uitdaging aan om vol te houden en na afloop ben je trots op je prestatie. Daarbij voel je je strakker in je vel. Misschien ook wel door een beetje spierpijn. Het zorgt ervoor dat je met een meer tevreden blik in de spiegel kijkt.

Dus: billen van de bank en aan de bak!

[][Hanke Prijs, gewichtsconsulent

i www.hankeprijs.nl