• (Foto: Remco Zwart)

    Remco Zwart

Column Hanke Prijs: waarom moeilijk doen als het samen kan

HIPPOLYTUSHOEF Gewichtsconsulent Hanke Prijs geeft wekelijks haar visie op gezond leven, afvallen en bewegen.

Ok, het is niet mijn eigen bedenksel, Loesje bedacht-em: 'waarom moeilijk doen als het samen kan?'. Maar leuk is-ie wel. En hij slaat vooral helemaal op wat ik in mijn praktijk doe. Samen afvallen. Samen nieuwe recepten bedenken. Samen leren hoe je een etiket ontrafelt. En samen ontdekken dat genieten en eten prima hand in hand gaan. Het enige wat we niet samen doen is sporten. Hoewel dat ook weer niet helemaal waar is, want ik heb een keer een 'clubske' begeleid dat heel trouw op zondagmorgen voor aanvang van onze bijeenkomsten samen op de loopband stond, aan gewichten sjorde en in crunches buikspieren lag te trainen. Daar word ik nou toch zo vrolijk van.

ZO PAKKEN ZIJ HET AAN Misschien moet ik het even toelichten. Ik denk een jaar geleden bedacht ik ineens dat niet alleen ik, maar ook andere mensen cliënten in mijn praktijk motiveren. Denk maar aan familie, je beste vriend, ouders. Op het moment dat je mensen vertelt dat je 'aan de lijn doet', hebben ze tips. Of voorbeelden van hoe zij het hebben aangepakt.

SCHOT IN DE ROOS Ik besloot dat uitgangspunt te professionaliseren. En ik startte met groepsbegeleiding. Schot in de roos, bam! Dat pakte goed uit.

JIJ WEL EN IK NIET? De eerste groep ging fanatiek van start. Je zag de onderlinge competitie langzaam ontstaan. "Wat… jij wel afgevallen en ik niet? Ik moet aan de bak." Leuk om te zien wat dat met mensen doet.

DAT VERBINDT Verder leerden ze elke keer keer weer wat bij. In een informele sfeer waar de gêne al snel weg was. Want je bent samen met eenzelfde doel: fitter worden, leren wat gezond eten is, paar kilo verliezen. Dat verbindt.

NIEUW CLUBSKE Inmiddels ben ik aan 'clubske' nummer zeven toe. Die gaan de voorjaarschallenge aan. Volgende week zondag komen ze voor het eerst bij elkaar in sportcentrum Hippogym. Maken ze kennis met elkaar en met mijn weegschaal. En dan gaan we van start. Ik heb er zin in. Want waarom moeilijk doen als het samen kan?

Meer weten? Mail info@hankeprijs.nl of bel 06-12951964.

i www.hankeprijs.nl