• Remco Zwart

Column Hanke Prijs: verslaafd aan zout

Ik geef het toe. Ik ben verslaafd aan zout. Hoe zouter hoe beter. En ik weet ook: het is zo slecht voor je om te veel zout te eten.

Allereerst loop je kans op een verhoogde bloeddruk, osteoporose en oedeem (vochtophoping). En je kunt er zomaar een kilo of twee zwaarder door zijn.

Maar echt, ik hou zo van zout eten. Ik heb een zout-fetisj. Gisteravond had ik een biefstukje gebakken, beetje peper, beetje zout. Echt met mate. Ik wilde er om denken. Ik had nog een 'prutje' van rijst en geroerbakte groente over voor erbij.

MOORD VOOR ETEN Zo'n grootmoeders restantenmaaltijd. De groentela moest leeg. Gefruit uitje, teentje knof, wat aubergine in blokjes, de broccolirestjes van een stronk (we gooien niks weg hè, in Afrika doen ze een moord voor etensresten!) paar fijngemalen blokjes fetakaas, half bouillonblokje, nog wat overwinterde kruiden uit mijn tuintje, paar fijngesneden tomaten.

SPRUITJESLUCHTACHTIG Ik had het prutje van de week al gegeten. Want direct uit kantoor naar de sportschool, dat vraagt om voorbereiding. Mealprepping noemen ze dat met een interessanter #fitgirl-woord. Dan klinkt het niet zo spruitjesluchtachtig. In principe komt het op hetzelfde neer. Je zorgt ervoor dat je voorbereid bent en je avondmaaltje klaar hebt staan. Vlammetje eronder, even opwarmen en klaar.

PRUTTELPOTJE Naarmate de sportweek vorderde werd mijn maaltje lekkerder. Want ok, er zijn mensen die 'geen tweedehands eten' blieven, nou ik zweer erbij. Er is niks lekkerder dan een pruttelpotje dat 2, maar liever 3 dagen heeft staan rijpen. De smaken zijn ingetrokken, hebben een dansje met elkaar gemaakt en kwamen samen tot de conclusie: wij zijn zo'n gek stel niet samen… Dus op dag 3 doen mijn smaakpapillen ook een rondedansje.

POLONAISE Maar even terug. Want de smaken zijn dan fenomenaal! Het zoutgehalte steeg ook. En dat lag niet aan de polonaise van mijn ingrediënten. En ook niet aan het biefstukje. Dat lag aan het feit dat ik op dag 3 besloot om in het restantprutje nog een kwart bouillonblokje te gooien.

FOUT! Want je denkt: het moet wel lekker zijn, maar je vergeet dat er al het nodige aan kruiden en zout in zat toen je de eerste versie maakte.

IK MOET AFKICKEN Resultaat: ik vond het heerlijk. Maar het was echt veel te zout. Twee dingen. Eén: proef nou eerst voor je zout toevoegt. En twee: ik ben bang dat ik moet afkicken…

[][Hanke Prijs, gewichtsconsulent

i www.hankeprijs.nl