• Remco Zwart

Column Hanke Prijs: je stoel is je grootste vijand

HIPPOLYTUSHOEF Zitten is het nieuwe roken. Wat een jeukterm. Om maar met Youp van ‘t Hek te spreken. Hij duidt allerlei vreselijke uitdrukkingen aan als jeukterm. Voorbeelden? ‘De neuzen dezelfde kant op zetten’. ‘Iets over het weekend heen tillen’. ‘Zullen wij zo nog even zitten?’ als je bedoelt dat je iets met de ander wilt bespreken en ‘Misschien kun jij volgende keer ook even aanhaken tijdens de meeting’.

EN JE KOMT ER VAN AAN ‘Zitten is het nieuwe roken’ is er ook zo een. Verschrikkelijk. Maar wel waar. Diabetes, hart- en vaatziekten, depressies, vormen van kanker. Uit recent onderzoek blijkt dat veel zitten kan leiden tot deze en andere ziektes. Daarmee is zitten verklaard tot een nieuw arbeidsrisico. Je stoel is dus eigenlijk je grootste vijand. Daarbij ontregelt het je bloedsuikerspiegel. Alle suikers die niet verbruikt worden, worden namelijk omgezet in vet. Je komt er dus van aan.

TNO ZEGT Mensen die meer dan 11 uur per dag zitten, hebben een 40 procent hogere kans op overlijden de daaropvolgende drie jaar, vergeleken met mensen die minder dan 4 uur per dag zitten. (bron: tno.nl)

HOEVEEL UUR ZIT JIJ? Nederlanders zijn kampioen in zitten. Ook in vergaderen trouwens. Zou het een met het ander te maken kunnen hebben? Weet jij eigenlijk hoeveel uur per dag je zit? Grote kans dat je bij het lezen van deze column zit. Reken het voor de gein eens uit. Paar uur op je werk, dan naar huis, aan tafel schuiven voor het diner om vervolgens met een kop koffie op de bank voor de tv te ploffen of nog even achter de laptop te kruipen. Tikt aardig aan.

IK HEB HOOP VOOR JE Nu moet ik je teleurstellen als je denkt: 'maar ik sport 3 keer per week'. Ik ook. En toch is dat niet genoeg. Ho, niet gelijk de krant aan de kant leggen. Er is wél hoop voor je. Heel simpel.

IJSBEREN Loop eens wat vaker naar een collega dan deze te mailen. Drink veel water (per glas), zodat je a. naar de kraan moet lopen om bij te vullen en b. vaker naar het toilet moet. Probeer eens staand ‘zaken over het weekend heen te tillen’ en vraag je chef al ijsberend door de ruimte om ‘even te zitten over de nieuwe contentstrategie’.

STRAATJE VERDER En verder: zet je auto een straat verder van kantoor. Neem de trap in plaats van de lift. Breng je kinderen lopend of op de fiets naar school. Haal een keer extra de stofzuiger door je huis. Knapt die ook weer op.

[][Hanke Prijs, gewichtsconsulent

i www.hankeprijs.nl